Atenție! Ce le transmite Angela Merkel românilor din Germania

Posted on ian. 7 2016 - 7:48pm by petre

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a spus căromânii care lucreazăîn Germania sunt foarte bine primiți, dar cei care vor săbeneficieze de prestații sociale fărăsăaibăun loc de muncătrebuie săse adreseze țării de unde provin, precizând totodatăcăUE nu funcționeazăca o „uniune socială”.

Afirmațiile cancelarului Germaniei au fost făcute, joi, la Berlin, în cadrul conferinței de presăpe care Angela Merkel a susținut-o la finalul întrevederii cu premierul român, Dacian CioloÅŸ.

Înacest context, un jurnalist german i-a cerut cancelarului german săîși exprime un punct de vedere cu privire la intenția unor politicieni germani de a introduce pentru cetățenii statelor membre UE obligativitatea efectuării unui an de muncăîn Germania înainte ca aceștia săpoatăbeneficia de prestații sociale din partea statului.

Angela Merkel a spus căaceastăproblemăeste una care preocupăși alte state membre și a dat ca exemplu Marea Britanie, precizând cătrebuie găsităo soluție în acest sens. Înopinia sa, statele membre ale UE se confruntăcu o situație dificilădin cauza faptului căexistăsisteme sociale diferite și pentru căfiecare stat are obligații sociale fațăde propriii cetățeni, dar nu și fațăde cetățenii proveniți din alte state, mai ales fațăde cei care nu muncesc.

Cancelarul german consideră”corectă” o astfel de abordare, Merkel explicând căaceasta nu înseamnăîngrădirea liberei circulații a forței de muncă.

„Putem sălucrăm peste tot în Europa, aceastăintenție nu include căputem săprimim și prestații sociale încădin prima zi”, a spus Merkel.

Angela Merkel a făcut referire directăla cetățenii români, ea precizând căcei care muncesc sunt bineveniți în Germania, dar cei care cer ajutor social din partea statului german fărăa lucra trebuie săse adreseze statului de proveninență. Ea a afirmat cătrebuie modificatăși legislația.

„Fiecare român care lucreazăla noi este foarte bine primit, sunt foarte mulți români în Germania în ultimul timp, dar dacăeste vorba de prestații sociale care nu se bazeazăpe o activitate de muncăsunt de părere căaceastăpersoanăpoate săse ducăînapoi în patria respectivă. Noi nu suntem o uniune socială, avem diferite sisteme sociale, aceste lucruri trebuie săle reflecte și legislația și trebuie săgăsim o soluție”, a mai spus Merkel.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author