E bine sau e rău căștim deja cine va câștiga alegerile la Timișoara?

Posted on iun. 3 2016 - 3:40pm by petre

Duminicăsunt alegeri locale și este clar cine va câștiga Timișoara și Consiliul Local. A fost clar cu mult înainte de campanie, când cei care ar fi trebuit săfacăopoziție favoriților au declarat non-combat. Sigur, nu fătiș, ci „doar„ prin fuga de confruntare a celor care ar fi avut, cât de cât, șanse săse batăpentru podium.

Așa că, acum avem una dintre cele mai toxice situații pentru o democrație: absența opoziției reale. Pentru căoricât de buni (în sensul interesului comunității și al bunelor intenții) ar fi cei de la putere, actul de guvernare localăeste profund viciat de lipsa opoziției, dar hai sănu facem aici teoria mecanismelor democratice.

Dacăne uităm puțin la ultimii patru ani de administrare a Timișoarei, vom vedea, însă, căunul dintre elementele esențiale ale unei guvernări democratice, chiar la nivel local cum e cazul nostru la Timișoara, a funcționat defectuos.

Opoziția, căci despre ea vorbim acum, nu și-a îndeplinit nici unul dintre principalele roluri: nici pe cel critic, de control al activității puterii, nici pe cel de generarare de alternative concrete și viabile la actul de guvernare locală.

Patru ani am asistat la un troc cenușiu între putere si opoziție, cu simularea doar a unor critici plăpânde, așa, de ochii lumii. Acest aspect, coroborat cu tendițele egocentrice ale puterii locale, au alterat climatul democratic al orașului, alimentând intoleranța la dialog și critică.

Condiții prielnice de exacerbare a comportamentului abuziv, de tip dictatorial, concretizat prin tratarea oricărei critici ca un atac la persoană, la autoritate și, mai grav, la adresa orașului, tehnica bineștiutăde translatare a criticilor dinspre subiectul real spre popor.

„Dai în mine? Dai în fabrici și uzine!„ dacămai țineți minte sloganul….

Dar aceastăexacerbare nu s-ar fi putut materializa fărăcomplicitatea, voităsau nu, a opoziției. Opoziție care nu a înțeles că, pentru a avea ca aliat opinia publică, trebuia săfie deschisăla încuviințarea transformărilor pozitive ale orașului, săse alăture perspectivelor de dezvoltare locală. sp furnizeze soluții alternative și săcritice eficient și inteligent doar ce e de criticat.

Așa, patru ani am avut parte, în linii mari, de niște GicăContra lamentabili, care și-au văzut doar de interesele personale, să-și asigure lor și apropiaților lor câte o sinecură, minând doar critica, la un mod la care au dat apăla moarătotalitarismului administrației locale. Săle fie rușine!

Acum, tot ce putem face este sămergem la vot și săvotăm așa cum credem de cuviință. Și apoi săîncercăm, fiecare dintre noi, săcontribuim la dezvoltarea și buna funcționare ale orașului, atât prin susținerea faptelor bune ale viitoarei administrații, dar mai ales prin criticarea și opoziția credibilăla ceea ce ar putea fi rău!

La județ, însă, lucrurile nu sunt atât de clare, jocurile nefiind încăfăcute. Mai ales în privința viitoarei majorități în Consiliul Județean, se poate întâmpla orice.

 

Hai, spor la votare și mai vorbim de luni încolo.

 

Petre Irimuș

Comments

comments

About the Author