Decizia Curții Constituționale în privința Guvernului Ponta III

Posted on mart. 8 2014 - 5:19pm by petre

Președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean a declarat, sâmbătă, în urma ședinței Curții, căsesizarea PDL-PMP privind guvernul Ponta 3 a fost respinsă”ca inadmisibilă”.curtea-constitutionala1 (1024x656)

„S-a respins ca inadmisibilă, cu majoritate de voturi”, a precizat președintele Curții Constituționale.

Curtea Constituționalăs-a întrunit sâmbătă, pentru a decide în urma unei sesizări a PDL-PMP, dacăînvestirea Guvernului Ponta III a respectat rigorile Legii fundamentale, fiind chematăsărăspundăpentru prima datăunei astfel de întrebări în privința unei remanieri desfășuratăprin proceduri parlamentare.

Judecătorii Curții Constituționale au trebuit săverifice dacămodalitatea în care noul Guvern, Ponta III, a fost învestit în Parlament a respectat Constituția, cu accent asupra programului de guvernare și asupra efectelor înlocuirii PNL cu UDMR în Executiv.

Înmod formal, PDL-PMP au contestat doar constituționalitatea hotărârii Parlamentului prin care a fost realizatăremanierea guvernamentală.

De altfel, o sesizare adresatăCurții Constituționale care săaibăefect juridic asupra poziției de premier a lui Victor Ponta, dar și asupra Guvernului în ansamblu, ar fi putut fi realizatădoar de președintele Traian Băsescu ori șefii camerelor Parlamentului, în cazul unui conflict juridic de naturăconstituțională.

Decizia Curții Constituționale a venit dupăce președintele Traian Băsescu a acceptat săsemneze decretele pentru numirea noilor miniștri ai Guvernului Ponta III. De altfel, decretele președintelui au fost emise în baza hotărârii Parlamentului, publicatăîntre timp în Monitorul Oficial.

Inițial, șeful statului a afirmat căașteaptădecizia Curții pe aceastăspețăpentru a se hotărî, în funcție de verdict, dacăîi numește pe noii miniștri.

Totodată, Traian Băsescu a renunțat și la posibilitatea de a solicita judecătorilor constituționali soluționarea unui conflict juridic legat de noul Cabinet Ponta, posibil conflict care însăa fost stins odatăcu semnarea decretelor.

Comments

comments

About the Author