De azi se aplicănoile modificări la CODUL RUTIER! Ce sancțiuni riscășoferii

Posted on feb. 14 2015 - 12:38pm by petre

O serie de modificări la Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/2002 (Codul rutier) privind siguranța în transportul copiilor intrăîn vigoare sâmbătă, șoferii care nu le respectăriscând amenzi între 390 și 487 de lei.

Prin Hotărârea de Guvern nr. 11/2015, s-a transpus legislația europeanăprivitoare la normele tehnice de aplicare a dispozițiilor Codului rutier referitoare la utilizarea obligatorie, în vehicule, a centurilor de siguranțăși a sistemelor de fixare a copiilor în scaune.

Astfel, potrivit dispozițiilor care intrăîn vigoare sâmbătă, copiii cu o înălțime de pânăla 135 cm pot fi transportați în autovehicule echipate cu sisteme de siguranțăpentru conducător și pasageri, doar dacăsunt fixați sau prinși cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.

Fac excepție de la aceastăregulăcopiii aflați în mijloace de transport în comun sau în taxi, dacăîn acesta din urmăcopilul ocupăorice alt loc decât cel de pe scaunul din față. Transportul copilului în vârstăde pânăla trei ani, în acest caz, se realizeazăsub supravegherea unei persoane, alta decât șoferul.

Copiii cu o înălțime de peste 135 cm pot fi transportați în autovehicule echipate cu sisteme de siguranțădoar dacăpoartăcenturi de siguranțăpentru adulți, reglate astfel încât sănu treacăpeste zona gâtului sau feței, ori dacăsunt fixați sau prinși cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.

Dispozitivul de fixare în scaun pentru copii se instaleazăpe locurile din spate ale autovehiculului. Prin excepție, tipurile de dispozitiv de fixare în scaun pentru copii care, potrivit instrucțiunilor producătorului, pot fi montate inclusiv pe locul din fațădestinat pasagerilor prin orientarea cu fața spre direcția opusădirecției normale de deplasare a autovehiculului se instaleazăpe acest loc doar în situația în care șoferul dezactiveazăairbagul frontal corespunzător locului.

Fac excepție de la obligația de a fi fixați sau prinși cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii ori de a purta centura de siguranțăpe timpul transportului copiii pentru care este eliberat un certificat medical de scutire pe motiv medical grav. Aceștia pot fi transportați pe locurile din spate ale autovehiculului. Încazul copilului de pânăla trei ani, transportul se realizeazăsub supravegherea unei persoane, alta decât șoferul.

Totodată, în uma modificărilor aduse, copiii de pânăla 3 ani nu pot fi transportați în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță.

Înmijloacele de transport în comun și în taxi, copiii de pânăla 3 ani pot fi transportați sub supravegherea unei persoane, alta decât șoferul, și trebui săocupe alt loc decât cel din fațăîn cazul taxiurilor. De asemenea, fac excepție copiii pentru care este eliberat un certificat medical de scutire pe motiv medical grav, care pot fi transportați pe locurile din spate ale autovehiculului, sub supravegherea unei persoane, alta decât șoferul.

Copiii de peste 3 ani, având o înălțime de pânăla 150 cm, pot fi transportați în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranțădoar dacăocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunele din față.

Șoferii care transportăcopii în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranțăsau nu folosesc dipozitive de fixare în scaune pentru copii vor fi sancționați cu patru – cinci puncte de amendă, respectiv cu amenzi de 390 – 487 de lei, și trei puncte de penalizare.

Aceleași sancțiuni sunt prevăzute și pentru neasigurarea căpersoanele minore poartăcenturăde siguranță.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author