CINE A CÂȘTIGAT OSCARURILE EUROPENE – lista premiilor EFA

Posted on dec. 8 2013 - 1:04pm by petre

Best-European-Director Best-European-Film Great-BeautyCea de-a 26-a galăde decernare a premiilor EFA a avut loc, sâmbătăseară, la Berlin, fiind transmisăîn direct în România de televiziunea HBO.

Premiile EFA sunt considerate Oscarurile europene. Aceste distincții sunt decernate anual de Academia de Film Europeanăcelor mai bune producții cinematografice de pe continent realizate în anul precedent.

Câștigătorii premiilor EFA 2013 au fost desemnați pe baza voturilor exprimate de cei peste 2.900 de membri ai Academiei de Film Europene.

Lungmetrajul „The Great Beauty/ La Grande Bellezza”, de Paolo Sorrentino, a primit trofeul pentru cel mai bun film la gala Academiei de Film Europene (EFA), care s-a desfășurat sâmbătăseară, la Berlin.

Trofeul pentru cel mai bun film i-a fost înmânat regizorului Paolo Sorrentino de către Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret.

De altfel, filmul „The Great Beauty” a fost marele câștigător al ediției din acest an a premiilor EFA, adjudecându-și patru premii, inclusiv pentru „cel mai bun regizor european” (Paolo Sorrentino), pentru „cel mai bun actor european” (Toni Servillo) și pentru „cel mai bun editor de film” (Cristiano Travaglioli).

„The Great Beauty” spune povestea unui scriitor aflat în pragul bătrâneții, Jep Gambardella (interpretat de Toni Servillo), care își rememoreazătinerețea plinăcândva de pasiuni.

Pelicula „The Great Beauty” este propunerea Italiei la premiile Oscar de anul viitor, la categoria „cel mai bun film străin”. „The Great Beauty” se numărăprintre candidaturile considerate eligibile pentru o nominalizare la premiul Oscar pentru film străin care va fi decernat în 2014.

Totodată, filmul „The Great Beauty” a fost selecționat în competiția oficialăa ediției din acest an a Festivalului de Film de la Cannes, la care regizorul Abdellatif Kechiche a fost recompensat cu Palme d’Or, pentru lungmetrajul „La Vie d’Adèle: Chapitres 1 & 2”.

Înschimb, sâmbătăseara, la gala Academiei de Film Europene, filmul „La Vie d’Adèle” a fost marele perdant, neprimind niciun trofeu.

La gala Academiei de Film Europene, producătoarea Ada Solomon a primit trofeul Eurimages pentru coproducție, o distincție care recunoaște rolul decisiv pe care îl au coproducțiile în industria de film din Europa.

Ada Solomon este producătoarea lungmetrajului premiat cu Ursul de Aur la Berlin în 2013, „Poziția copilului”, regizat de Călin Peter Netzer. Lungmetrajul „Poziția copilului” a fost desemnat săreprezinte România la premiile Oscar de anul viitor, la categoria „cel mai bun film străin”.

Luminița Gheorghiu, interpreta rolului principal în „Poziția copilului”, a fost nominalizatăla premiul pentru „cea mai bunăactriță” la premiile Academiei de Film Europene, însătrofeul a fost câștigat, sâmbătăseară, de Veerle Baetens („The Broken Circle Breakdown”).

Pe de altăparte, în cadrul galei de sâmbătăseară, actrița Catherine Deneuve a primit premiul Academiei de Film Europene pentru întreaga activitate, iar cineastul Pedro Almodovar a fost distins pentru contribuții deosebite la dezvoltarea cinematografiei mondiale.

Lista completăa câștigătorilor premiilor Academiei de Film Europene pe 2013:

Cel mai bun film european: „The Great Beauty”/ La Grande Bellezza”, de Paolo Sorrentino

Cea mai bunăcomedie europeană: „Love Is All You Need”, de Susanne Bier

Cel mai bun regizor european: Paolo Sorrentino („The Great Beauty”)

Cea mai bunăactrițăeuropeană: Veerle Baetens („The Broken Circle Breakdown”)

Cel mai bun actor european: Toni Servillo („The Great Beauty”)

Cel mai bun scenarist: Francois Ozon („In the House”/ Dans la maison”)

Premiul Carlo Di Palma pentru cel mai bun director de imagine: Asaf Sudry („Fill the Void”)

Premiul pentru cel mai bun editor de film al anului: Cristiano Travaglioli („The Great Beauty”)

Premiul pentru cel mai bun designer de producție: Sarah Greenwood („Anna Karenina”)

Premiul pentru cel mai bun design de costume: Paco Delgado („Blancanieves”)

Cel mai bun compozitor european: Ennio Morricone pentru „The Best Offer/ La migliore Offerta”, de Giuseppe Tornatore

Premiul pentru cel mai bun sunet: Matz Müller & Erik Mischijew („Paradise: Faith/ Paradies: Glaube”)

Descoperirea europeanăa anului – premiul FIPRESCI: „Oh Boy!”, de Jan Ole Gerster

Premiul pentru cel mai bun documentar european: „The Act Of Killing”, de Joshua Oppenheimer

Cel mai bun film de animație european: „The Congress”, de Ari Folman

Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj european: „Death of a Shadow”, de Tom Van Avermaet

Premiul Eurimages pentru coproducție: Ada Solomon

Premiul Academiei de Film Europene pentru întreaga activitate: Catherine Deneuve

Premiul pentru contribuții deosebite la dezvoltarea cinematografiei mondiale: Pedro Almodovar

Premiul publicului pentru cel mai bun film european: „The Gilded Cage”, de Ruben Alves

Comments

comments

About the Author