Ce spune Ponta despre grațierea lui GicăPopescu

Posted on mart. 7 2014 - 9:35am by petre

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că, în calitate de „simplu cetățean”, susține cererea de grațiere a lui GicăPopescu, însăîn calitate de șef al Executivului nu se poate pronunța, informeazăagenția Mediafax, care citeazăpublicația Gândul.

„Ca premier nu măpot pronunța. Ca simplu cetățean al României, sigur căsusțin cererea de grațiere”, a declarat pentru „Gândul” Victor Ponta, atunci când a fost întrebat dacăva susține cererea de grațiere individualăa lui GicăPopescu.

Anunțul premierului vine dupăce, în cursul acestei după-amiezi, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea a declarat căva semna petiția către șeful statului, Traian Băsescu, privind acordarea grațierii individuale pentru GicăPopescu.

„Ca cetățean al României, dacăva trebui săînaintăm o petiție pentru grațiere inividualăcătre președintele statului român, pentru GicăPopescu, personal, aș semna-o și o s-o semnez, săștiți”, a precizat Zgonea.

El a arătat căGicăPopescu este un om care a făcut foarte mult bine României și cu care românii s-au lăudat.

„Este de o sutăde ori mai cunoscut decât orice politician din România. Despre GicăPopescu, dacăte duci din Turcia pânăîn Barcelona sau pânăîn nordul Europei, toatălumea știe căa fost căpitanul Barcelonei și căpitanul echipei naționale”, a susținut Zgonea.

El a menționat căeste prieten cu GicăPopescu și căa jucat fotbal cu acesta.

„GicăPopescu este prietenul meu. Am jucat fotbal împreună. ÃŽl susțin sutăla sută. Regret căjustiția nu are și o componentăsocială. E un simbol pentru mine, ca oltean. ÃŽl apreciez și sunt alături de familia sa”, a spus Zgonea.

Și președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat căse alăturădemersului privind strângerea de semnături pentru grațierea lui GicăPopescu, opinând că”sunt momente în care trebuie săînvățăm săne prețuim simbolurile naționale și săluăm atitudine atunci când acestea traverseazăclipe dificile ale vieții lor”.

„Consider căsunt momente în care trebuie săînvățăm săne prețuim simbolurile naționale și săluăm atitudine atunci când acestea traverseazăclipe dificile ale vieții lor. Din punct de vedere personal, măalătur demersului inițiat de președintele clubului Dunărea Calafat cu privire la strângerea de semnături pentru grațierea marelui nostru fotbalist și căpitan al Generației de Aur, GicăPopescu. Precizez căfac aceastădeclarație în nume personal, având în vedere amintirea momentelor de bucurie și de mândrie naționalăpe care aceastăpersonalitate le-a adus fiecărui român prin rezultatele obținute sub culorile echipei naționale de fotbal a României. De asemenea, nu trebuie săuităm căGicăPopescu, de-a lungul întregii sale activități sportive, a fost un adevărat ambasador al României, făcând apreciat numele țării noastre, acolo unde politicul nu reușea”, spune Antonescu, într-o declarație de presăremisă, joi, MEDIAFAX.

Crin Antonescu noteazăcă, în același timp, prin calitatea pe care a avut-o ca ministru al Tineretului și Sporturilor, este de părere căsimbolurile sportului românesc trebuie susținute și apreciate și dupăîncheierea activității sportive. „Am fost și sunt un promotor al sportului în România, iar valori precum GicăPopescu sunt văzute ca modele pentru tineri”, continuăel.

„Cred căGicăPopescu trebuie privit prin prisma rezultatelor și beneficiilor pe care le-a adus României de-a lungul timpului, iar în asemenea momente ar trebui săfim solidari. Astfel, fac un apel la toți cei care s-au bucurat și s-au simțit mândri căsunt români atunci când GicăPopescu juca sub culorile echipei naționale, săse alăture acestui demers de strângere de semnături pentru grațiere”, conchide Antonescu.

Un senator UNPR buzoian a inițiat o petiție on-line pentru grațierea fostului fotbalist Gheorghe Popescu, acțiuni similare, de strângere de semnături, fiind inițiate și de un consilier local brașovean, dar și de președintele de la Dunărea Calafat, primul club la care a jucat Popescu.

Curtea de Apel București i-a condamnat definitiv, marți, la închisoare cu executare pe toți cei opt oameni din fotbal judecați în dosarul transferurilor.

Astfel, fostul acționarul majoritar al FC Rapid, George Copos, a primit trei ani și opt luni, managerul general al FC Steaua, Mihai Stoica – trei ani și șase luni, fostul acționar al FC Dinamo, Cristian Borcea, și fostul impresar Ioan Becali – câte șase ani și patru luni, impresarul Victor Becali – patru ani și opt luni, fostul președintele al clubului Gloria Bistrița, Jean Pădureanu – trei ani și patru luni, fostul fotbalist Gheorghe Popescu, candidat la șefia Federației Române de Fotbal – trei ani, o lunăși zece zile, iar fostul acționar al FC Dinamo și U Craiova, Gigi Nețoiu – trei ani și patru luni de închisoare cu executare.

Potrivit Legii 546/2002, grațierea este măsura de clemențăce constăîn înlăturarea, în total sau în parte, a executării pedepsei aplicate de instanțăori în comutarea acesteia în una mai ușoară.

Grațierea individualăse acordăla cerere sau din oficiu, dupărămânerea definitivăa hotărârii de condamnare.

Cererea de grațiere individualăse adreseazăpreședintelui și poate fi făcutăde persoana condamnată, apărătorul ori reprezentantul legal al acesteia sau de soțul persoanei condamnate, ascendenții, descendenții, frații, surorile ori copiii acestora, precum și de aceleași rude ale soțului persoanei condamnate.

Învederea exercitării prerogativei de grațiere, președintele poate solicita avize consultative de la Ministerul Justiției, care este obligat săle înainteze în termen de 30 de zile de la data solicitării. De asemenea, atunci când considerănecesar, Președintele României poate solicita informații organelor administrației publice locale, conducătorului locului de detenție, organelor judecătorești și ale parchetelor, organelor de poliție și altor instituții publice, precum și comandantului unității, pentru condamnații militari.

Comments

comments

About the Author