Ce au de ascuns? Ungaria ridicăo cortinăde fier în jurul contractului cu Rusia pentru centrala nucleară

Posted on mart. 3 2015 - 10:33pm by petre

Parlamentarii ungari au votat marți pentru secretizarea timp de 30 de ani a unor date din acordul încheiat cu Rusia privind modernizarea și extinderea centralei nucleare Paks

Parlamentul de la Budapesta a aprobat cu 130 de voturi pentru și 62 împotrivămoțiunea care prevede clasificarea anumitor date din contractele privind modernizarea centralei nucleare Paks pentru o perioadăde 30 de ani, în loc de 15.Putin si Orban

Ungaria va lua un împrumut de zece miliarde de euro de la Rusia pentru modernizarea singurei sale centrale nuclare, operațiune care va fi efectuatăde compania rusăde stat Rosatom.

Clasificarea, criticatăaspru de opoziție, vizeazădate tehnice și comerciale din contractele semnate de partenerii ruși și ungari, acordurile de implementare și datele care au stat la baza deciziilor din pregătirea acordului.

Partidul de guvernământ Fidesz a afirmat cămodernizarea și extinderea centralei de la Paks va asigura securitatea energetică, va determina o scădere a prețurilor la electricitate și va spori competitivitatea Ungariei. Sporirea protecției anumitor informații legate de acest proiect servește interesele Ungariei și este conformăcu legea privind libertatea de informare, a precizat partidul premierului ungar, Viktor Orban.

Coaliția Democraticăde opoziție a afirmat căurmătorul Guvern va trebui sădesecretizeze datele. Un lider al formațiunii, Laszlo Varju, a declarat căeste neclar dacăcei 30 de ani încep odatăcu demararea proiectului sau dupăfinalizarea contractului, ceea ce în realitate ar putea ajunge la „60 pânăla 100 de ani”.

Partidul Dialog pentru Ungaria (PM) a apreciat căGuvernul „vrea sălegalizeze un jaf gigantic și săamâne posibilitatea de a fi prins”, secretizând datele pentru 30 de ani. Copreședintele formațiunii Timea Szabo a declarat căpremierul și grupul Fidesz „nu vor putea evita săajungăla închisoare”.

Gabor Fodor, din cadrul Partidului Liberal, a apreciat căsecretizarea datelor este inacceptabilăși a adăugat căproiectul de extindere a centralei este inutil. Înopinia sa, prin aceastădecizie Guvernul a arătat căceva nu este în regulăcu proiectul de investiții.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author