Cu o lună înainte de Paște, mulți ciobani spun că nu au clienți pentru mieii pe care vor să îi vândă. Prețul la stână este la fel ca în magazine – 45 de lei kilogramul.
Oricum, scumpirea cărnii înainte de Paște a devenit un obicei, deși România este al doilea crescător de ovine din Europa. Nu-i de mirare că unele restaurante preferă să includă în meniu miel de import, care a ajuns să coste aproape la fel și este disponibil tot anul.
Un crescător din județul Bihor spune că a fost un an cu noroc… până acum. Pentru cei o 1.000 de miei nu s-a înscris deocamdată niciun client.
Reporter: „Aveți comenzi deja?” Alexandru Ciocaș, crescător: „Niciuna! Încă nu m-au contactat.”
Fermierul speră să ia 25 de lei pe kilogram pentru mielul viu şi 45 de lei pe kilogram pentru cel tăiat. Acesta e însă prețul la care găsim deja carcasă în piețe. În magazin, bucăţile de miel sunt între 50 și 70 de lei kilogramul.
România a ajuns să aibă cele mai mari prețuri la carnea de miel și de ied din Uniunea Europeană, dar n-a fost întotdeauna așa.