Carnea de porc și de pui s-ar putea scumpi în urma recomandării PE privind etichetarea obligatorie

Posted on feb. 8 2014 - 11:55am by petre

Un europarlamentar român avertizeazăasupra posibilei scumpiri a cărnii de porc și a celei de pui în urma adoptării unei recomandări a Parlamentului European, cu privire la normele referitoare la etichetarea obligatorie.

Potrivit unui comunicat al lui Rareș Niculescu transmis vineri, decizia PE de obligativitate a trecerii pe etichetele produselor de carne, suplimentar, și a locului de naștere al animalului, pe lângălocul unde a fost crescut și locul unde a fost sacrificat, ar determina creșteri importante ale prețurilor la carne.

„Atrag atenția asupra posibilei scumpiri a cărnii de porc și pui determinatăde o decizie adoptată, joi, de Parlamentul European, cu privire la normele referitoare la etichetarea obligatorie. PE a adoptat o recomandare adresatăComisiei Europene referitoare la Regulamentul de punere în aplicare a normelor în ceea ce privește indicarea țării de origine sau a locului de proveniențăpentru carnea de porc și de pui. Prin aceastărecomandare, PE solicităca pe eticheta acestor produse săfie indicat suplimentar, în mod obligatoriu, locul nașterii animalului, pe lângălocul unde a fost crescut și locul unde a fost sacrificat animalul, aceste ultime douăinformații fiind obligatorii. Potrivit studiilor realizate de CE, aceastăindicație suplimentarăar determina creșteri importante ale prețurilor la carne”, a arătat Niculescu.

Acesta a explicat căfurnizarea de informații obligatorii privind locul nașterii animalului ar necesita instituirea unor noi sisteme de trasabilitate la nivel de exploatație, acestea implicând costuri.

„Înacelași timp, indicarea pe etichetăa locului de sacrificare se poate face la un cost rezonabil și oferăinformații utile pentru consumator. ÃŽntr-o dezbatere a Grupului PPE din PE, deputatul german Renate Sommer a apreciat căscumpirile datorate acestei măsuri ar putea ajunge la 55 la sutăpentru carnea de porc și la 22 la sutăpentru carnea de pui”, a subliniat Rareș Niculescu.

Pulpe de pui carne

Europarlamentarul PDL a menționat căintroducerea noii măsuri i-ar defavoriza pe producătorii și procesatorii români, iar în condițiile în care aceștia vor fi nevoiți săpractice prețuri mai mari, consumatorii se vor orienta, cel mai probabil, către carnea de porc sau pui din afara UE.

„ÎnUE sunt comercializați în fiecare an 28 de milioane de porci vii și 300 de milioane de păsări destinate abatorizării. Înansamblul consumului de carne în UE, pe primul loc se situeazăcarnea de porc (49 la sută) și cea de pui (29 la sută). Carnea de vită, supusădeja unei reglementări anterioare privind etichetarea obligatorie a locului nașterii animalului, nu reprezintădecât 19 la sutădin consumul total”, a precizat Niculescu.

Recomandarea PE a fost adoptată, joi, cu 386 de voturi „pentru”, 207 voturi „împotrivă”, și 20 de abțineri.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author