Au dat înapoi banii FMI si vor acum 10 miliarde de la Rusia! Ungaria, finanțatăde Putin! Vezi ce capacități își va dubla țara vecină

Posted on ian. 14 2014 - 9:00pm by petre

Rusia ar putea împrumuta Ungariei pânăla 10 miliarde euro pentru finanțarea construcției a douăreactoare noi la centrala nuclearădin apropierea orașului Paks, potrivit unei înțelegeri între premierul ungar Viktor Orban și președintele rus Vladimir Putin.

Cele douăreactoare ar urma săfie construite de compania Rosatom, controlatăde statul rus. Rosatom construiește centrale nucleare în țări precum Bangladesh și Iran, transmite Bloomberg.

Extinderea va dubla capacitatea centralei de la Paks, a declarat Putin reporterilor dupăo întrevedere cu Orban la reședința sa din apropierea Moscovei.

Cele douăguverne discută, încă, termenii unui împrumut, a afirmat ministrul de Finanțe al Rusiei, Anton Siluanov.

Putin se folosește de controlul asupra resurselor energetice pentru a-și intinde sfera de influențăîn afara statelor foste membre ale Uniunii Sovietice, noteazăBloomberg.
Putin si Orban Orosz-magyar nukleáris energiai megállapodást írtak alá
Îndecembrie, Putin s-a angajat săacorde un împrumut de 15 miliarde de dolari Ucrainei, precum și o reducere a prețului perceput la livrările de gaze naturale. De asemenea, președintele rus a promis un împrumut de pânăla 2 miliarde de dolari Belarusului.

Rusia va finanța 80% din construcția a douăreactoare în Ungaria de câte 1.200 de MW sub forma unui împrumut pe 30 de ani la dobândămai redusădecât cea disponibilăpe piața financiară, a declarat la Budapesta șeful de cabinet al lui Orban, Janos Lazar. Construcția reactoarelor este estimatăsădureze 10 ani.

Ungaria va acoperi restul costurilor proiectului, care ar putea ajunge pânăla 12 miliarde de euro, a spus Lazar. Budapesta a renunțat la intenția de a organiza o licitație pentru atragerea de investitori dupăce a primit acordul de principiu al Comisiei Europene pentru a atribui Rusiei proiectul.

Premierul ungar a făcut din reducerea prețurilor la utilități una dintre temele centrale ale campaniei electorale a partidului său, Fidesz, pentru alegerile parlamentare din Ungaria, care ar trebui săse desfășoare în circa trei luni.

Centrala nuclearăde la Paks este singura de acest fel din Ungaria și este situatăla aproximativ 100 de kilometri la sud de Budapesta. Centrala are în prezent în funcțiune patru reactoare rusești cu o capacitate totalăde 2.000 de MW și produce circa 40% din energia electricăa țării.

PAKS centrala nucleara

sursa: Mediafax .ro. foto: MTI .hu

Comments

comments

About the Author