Atenție la IBUPROFEN! Risc major!

Posted on apr. 14 2015 - 11:17am by petre

Ibuprofenul, unul dintre medicamentele cele mai utilizate împotriva durerilor și a inflamațiilor, crește riscul de infarct și de accident vascular cerebral (AVC), însădoar atunci când este administrat în doze foarte puternice, afirmăAgenția Europeanăa Medicamentului (EMA), potrivit lesechos.fr, citat de Mediafax.

Înnoul său raport, dat publicității luni, Comitetul de evaluare a riscurilor în materie de farmaco-vigilență(PRAC) din cadrul EMA a subliniat faptul căaceastăcreștere a riscului cardiovascular îi vizeazădoar pe acei pacienți care iau doze de ibuprofen mai mari de 2.400 de miligrame pe zi.ibuprofen

Înschimb, cercetătorii nu au observat niciun risc la pacienții care iau acest medicament în doze mai mici de 1.200 de miligrame pe zi – așa cum procedeazăcei mai mulți dintre bolnavi. Dozele obișnuite la adulți variazăîntre 200 și 400 de miligrame de trei ori pe zi.

Ibuprofenul este un medicament comercializat începând din anii 1960 sub diverse nume. Anumite formule ale sale (în special cele de 200 miligrame) se vând la liber, fărărețetă, în mai multe țări europene, inclusiv în România.

Potrivit PRAC, riscul cardiovascular generat de ibuprofen în doze mari este similar cu cel generat de analgezicul diclofenac (voltaren și alte denumiri), a cărui utilizare a fost deja restrânsădin 2013 pentru pacienții care au anumite probleme cardiovasculare.

Înconsecință, PRAC preconizeazămodificarea prescripțiilor medicale și îi îndeamnăpe medici săevalueze „cu atenție” riscurile cardiovasculare ale pacienților înainte de a prescrie ibuprofen pe duratămare și în doze importante.

Avizul PRAC vizeazădoar tratamentele administrate pe cale orală, nu gelurile și cremele pe bazăde ibuprofen.

ÃŽntrucât medicamentele pe bazăde ibuprofen sunt deja aprobate la nivel național, recomandările formulate de PRAC vor trebui săfie mai întâi aprobate de Comitetul european de coordonare (CMDh), entitatea europeanăcare reprezintădiversele agenții naționale ale medicamentului.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author