ATENTIE EUROPA! Extrema dreapta maghiara creditata cu 18% din voturi la alegerile legislative!

Posted on apr. 7 2014 - 9:30am by petre

Partidul conservator al populistului Viktor Orban, acuzat de derive antidemocratice, se claseazăpe primul loc în alegerile legislative, duminică, potrivit sondajelor efectuate la ieșirea de la urne, relateazăAFP.

Fidesz obține 48% din sufragii, alianța de stânga 27%, iar partidul Jobbik (extremădreapta) 18%, potrivit Institutului Nezopont.

Aproximativ 56,7% dintre cei peste opt milioane de alegători și-au exprimat opțiunea politicăpânăla ora locală17.30 (18.30, ora României), în cele 10.000 de secții de votare, în cadrul scrutinului legislativ din Ungaria.

Înurmăcu patru ani, rata participării era 59,2%, potrivit agenției.

Un număr de 4.552.933 persoane s-au prezentat la urne în primele 11 ore de vot, potrivit Biroului Național ungar pentru Alegeri.

Cea mai mare prezențăs-a înregistrat în județul Heves (est), unde au votat 59,1% dintre alegători, iar cea mai scăzutăîn Bacs-Kiskun (sud), unde și-au exprimat opțiunile 52,6% dintre alegători.

La Budapesta, prezența la vot era de 62,08%, potrivit aceleiași surse.

Pânăla ora locală15.00 (16.00, ora României), prezența la vot în țarăera de 45,02%, potrivit aceleiași surse.

Secțiile de votare au fost deschise la ora locală6.00 (7.00, ora României).

Un scrutin într-un singur tur se desfășoarăîn Ungaria, în urne fiind introduse douăbuletine de vot, și anume unul pentru un candidat din cele 106 circumscripții, iar celălalt pentru o listăprezentatăde un partid, la nivel național, în vederea alegerii a 93 de deputați.

Alegătorii care nu au o adresăpermanentăîn Ungaria pot să-și exprime opțiunea politicănumai pe liste.

Aproximativ 35.000 de alegători care s-au declarat membri ai unei minorități pot săvoteze doar pentru una dintre cele 13 liste ale minorității etnice, dar nu pentru un partid național.

Aproximativ 1.500 de candidați participăla scrutin.

Potrivit ultimelor sondaje, partidul Fidesz (dreapta, la putere) urmeazăsăobținăo victorie în alegeri, urmat de alianța opoziției de stânga și partidul Jobbik (extremădreapta).

Primele rezultate urmeazăsăfie anunțate către miezul nopții de duminicăspre luni, potrivit MTI.

Comments

comments

About the Author