Cine credea căPepsi Cola conține asta? Tu știai?

Posted on mart. 23 2016 - 3:33pm by petre

Coca Cola și Pepsi sunt unele dintre cele mai consumate băuturi carbogazoase din lume.

Ingredientul care atrage atenția și care se regăsește doar în Pepsi este siropul de fructozădin porumb. Acest sirop este mai ieftin decât zahărul, aÅŸa căeste folosit în cantități foarte mari. Mai multe studii au confirmat faptul căacesta poate provoca obezitate, diabet, hipertensiune arterială, cancer și afecteazămemoria și capacitatea de învățare. Acest îndulcitor se regăsește atât în băuturile carbogazoase, cât și în iaurturi, pâine, cereale, sucuri de fructe, ketchup și maioneză.

Siropul de porumb bogat în fructozăinfluențeazămetabolismul, astfel încât face persoana care îl consumăsăsimtăîncontinuu dorința de a mânca tot mai mult. Aceste pofte sunt greu de controlat, pentru căsiropul încetinește producerea de leptină, un hormon care este responsabil de reglarea apetitului.

Procesul de conversie al amidonului in zaharuri a fost dezvoltat pentru prima data in Japonia, in anii 800. In 1811, chimistul rus SGC Kirchoff a redescoperit ca atunci cand este incalzit amidon din cartofi intr-o solutie slaba de acid sulfuric, produce mai multi indulcitori derivati din amidon, inclusiv dextroza. In Statele Unite, aceasta metoda de conversie a fost adaptata pentru amidonul de porumb in mijlocul anilor 1800, iar primul indulcitor de porumb a fost produs intr-o instalatie in Buffalo, New York, in 1866.

In mod normal, siropul de porumb nu este foarte dulce, dar odata ce glucoza a fost transformata in fructoza, siropul de porumb astfel transformat devine foarte dulce, mai dulce decat zaharul. In ciuda procesarii mult mai complicate, siropul de porumb bogat in fructoza este mai ieftin de folosit in mod normal decat decat zaharul. Din pacate HFCS se gaseste aproape in orice aliment procesat: jeleu, suc, bauturi racoritoare, paine din cereale integrale, cereale, ketchup, biscuiti, iaurt aromatizat, muraturi, sosuri pentru salate, inghetata, sirop de tuse si multe altele.

Statisticile arata ca dupa ce HFCS a inceput sa fie introdus pe scara larga, in urma cu peste 30 de ani, rata de obezitate a crescut foarte mult. Si pentru ca este un indulcitor este atat de omniprezent, de multe ori vina in epidemia de obezitate o poarta consumul de siropul de fructoza din porumb.

Ingrediente Coca Cola, varianta simplă: apă, zahăr, dioxid de carbon, colorant caramel E 150d, acidifiant acid fosforic, arome naturale, cofeină.

Ingrediente Pepsi, varianta simplă: apă, dioxid de carbon, sirop de fructozădin porumb, zahăr, colorant caramel E 150d, acidifiant acid fosforic, cofeină, aromănaturalăde cola.

sursa: RomaniaTv.net, petitchef.ro

Comments

comments

About the Author