Timișoara. Un orășel oarecare în câmpia Banatului, de nici 350.000 de locuitori stabili, încă pe atîția turiști anual, bașca vreo 40.000 de studenți. Și lumea tot vine. La școală, la muncă, pentru afaceri sau să doar să viziteze.
Parcă nu era destulălume, Timișoara s-a trezit acum și cu titlul de CapitalăEuropeană a Culturii în 2021! Ca să dea lumea buluc și mai și!
Păi ce-a fost pînă acum e nimic față de ce se anunță… deja au început să dea năvalăturiștii și valul mare încă nu a ajuns! Parcă toată lumea acum, din țară și din lumea largă, a devenit curioasă să vadă Timișoara.
Hopa, stați fraților, nu dați așa năvală, ca nu se dă leul cu 50 de bani la Timișoara! Ce să faci acolo, n-ai ce să faci! Stați că vă spunem noi de ce nu are rost să vizitezi Timișoara!
Cultura. Ce să faci la Timișoara, n-ai ce să faci!
Dacă tot am pomenit de Capitala Europeană a Culturii, să începem cu asta. Păi aste e cultură ce se face la Timișoara?
– Ce mare lucru dacă Timișoara e singurul oraș din Europa unde funcționează(activ și cu mare succes) trei teatre de stat în trei limbi diferite, romînă, germană, și maghiară? Plus încă alte patru teatre. Plus Opera NaționalăRomînă din Timișoara, fondată în 1946, unde se face și operetă și balet… Bașca se bulucește peste ele și Filarmonica de Stat Banatul, cu o tradiție datând din 1871.
– SĂƒ nu credeți că ăștia cu tradițiile populare se lasă mai prejos! Nuuu! Avem o grămadă de ansambluri profesioniste și de amatori, de muzică și dansuri, românești, sârbești, germane, maghiare, de nu mai pricepi cine ce vrea.
– Ca să plictisească lumea și mai tare, Timișoara are și muzee! Muzeul Banatului, Muzeul de Artă, unde pe lângă colecțiile permanente se perindă tot felul de expoziții temporare a unor anonimi cu nume ciudate, Rembrandt van Rijn (auzi la el, van Rijn, van Bega nu era bine), van Gogh, Picasso, Chagall… Apoi mai e Muzeul Satului Bănățean, Muzeul Revoluției din 1989, Muzeul transportului public. Cultele au și ele muzee, Muzeul Catedralei Mitropolitane, Colecția de Artă Bisericească a Episcopiei Ortodoxe Sârbe, Colecția de Artă Bisericească a Episcopiei Romano-Catolice.
– Arta plastică nu expune doar la Muzeul de Artă, există și câteva galerii. Nu multe, vreo 14 doar.
– Festivaluri. Auăleu, vorba teatrului. Păi aici chiar că e o aiurealăîntreagă. Fără glumă, la Timișoara se produc zeci de festivaluri în fiecare an… 50-60 poate. Și unele mari de tot, de nivel mondial, cu artiști de top. Festivalul Jazz TM, Timișoara Rock Festival, Festivalul rEvolution, Festivalul Plai. De 26 de ani, mii de artiști din zeci de țări de pe toate meridianele lumii vin la Festivalul Inimilor.
Festivalul European al Spectacolului – Festival al Dramaturgiei Românești este unul dintre cele mai importante evenimente culturale din România. Ce să mai vorbim de Festivalul de Operă și Operetă în are liber, perioadă în care Parcul Rozelor din Timișoara devine un loc magic. Brrrr! Festivalul Internațional Timișoara Muzicală, Festivalul Fanfarelor, Festivalul Baroc, Bega Bulevard, Festivalul Internațional de Literatură, Festivalul European de Teatru „Eurothalia„, Festivalul de Muzica Veche, Festivalul Internațional de Muzică de Orgă Timorgelfest, Festivalul național de folclor Tradiții la Români, Festivalul Minorităților Etnice, Zilele Culturii Sârbe, Zilele Maghiare și ne oprim aici pentru că nu avem loc să le înșirăm pe toate… Cine are timp să meargă la așa ceva.
– Asta nu e tot, se mai propagă la Timișoara și cultura franceză, germană, britanică și nord-americană prin Institutul Francez Timișoara, Centrul Cultural German Timișoara, Consiliul Britanic Timișoara, American Corner din Timișoara.
CITESTE MAI DEPARTE CĂ NICI NU ȘTII CE TE AȘTEAPTĂ!
CITESTE MAI DEPARTE CĂ NICI NU ȘTII CE TE AȘTEAPTĂ!