25 de MOTIVE SĂ‚ NU VIZITEZI Timișoara, viitoare CapitalăCulturalăa Europei

Posted on oct. 9 2016 - 12:12am by petre

Timișoara. Un orășel oarecare în câmpia Banatului, de nici 350.000 de locuitori stabili, încă pe atîția turiști anual, bașca vreo 40.000 de studenți. Și lumea tot vine. La școală, la muncă, pentru afaceri sau să doar să viziteze.
Parcă nu era destulălume, Timișoara s-a trezit acum și cu titlul de CapitalăEuropeană a Culturii în 2021! Ca să dea lumea buluc și mai și!
Păi ce-a fost pînă acum e nimic față de ce se anunță… deja au început să dea năvalăturiștii și valul mare încă nu a ajuns! Parcă toată lumea acum, din țară și din lumea largă, a devenit curioasă să vadă Timișoara.

Hopa, stați fraților, nu dați așa năvală, ca nu se dă leul cu 50 de bani la Timișoara! Ce să faci acolo, n-ai ce să faci! Stați că vă spunem noi de ce nu are rost să vizitezi Timișoara!

Orașul. Ce să vezi, n-ai ce să vezi!

Unii, cică, vor să vină la Timișoara să viziteze. Pe bune? Păi ce să vezi la Timișoara?piata-unirii-din-timisoara-domnul-romano-catolic-baroc

– Zonele de protecție istorică ale Timișoarei cuprind peste 14.000 de clădiri, dintre care multe sunt extrem de valoroase și au statut de ansamblu, sit sau monument istoric.

parc-beda-timisoara-primavara
– Stilistic, orașul e foarte monoton…. Nu găsești decât clădiri și ansambluri în stil Baroc, Secession (Art Nouveau), Art Deco, Neoclasic, Neo-renascentist, Neogotic, Neoromânesc, Neo-bizantin, Moldovenesc, Neo-maur, Brutalist-socialist, Modernist și, firește, șmecheria arhitecturalănumită pompos stil eclectic.

centrul-timisoarei-fantana
– Piața Unirii zăpăcește de cap vizitatorii, aruncându-i brutal în trecut, de la perioada barocului vienez de început de secol 18 pînă la Secessionul începutului de secol 20, cu Domul Catolic, palatul Baroc și casele de pe latura nordică, Catedrala Ortodoxă Sârbă, Palatul Episcopiei, Banca de Scont și Casa Bruck și cu monumentul baroc al Sfintei Treimi în mijloc.

monument-sfinta-treime-piata-unirii-timisoara-noaptea-zapada
– Inima vechii cetăți a Timișoarei, în prezent centru istoric pietonal, se întinde de la Bastionul Maria Tereza, prin Piața Unirii, trecând prin piețele Libertății și Sfântul Gheorghe și pînă în Piața Victoriei.

uniri-mic
– Piața Libertății, în forma actuală, după reabilitarea centrului istoric, a devenit o uriașă țintă din cercuri concentrice, vizibilăde sus de tot, timișorenii denumind-o, printre altele, Piața Roșie sau Pista de Aterizare pentru OZN-uri. Păi chiar așa, cine să vină aici în afară de extratereștrii?

umbrelute

Sigur, între timp se mai întâmplătot felul de nimicuri prin piață, cum ar fi cel mai mare eveniment de lectură din România, spectacole de tot felul, chiar și al Filarmonicii, un mega concert Julio Iglesias și multe altele.

piata-libertatii-din-timisoara-vazuta-din-aer
– Piața Victoriei constituie, spun specialiștii, unul dintre cele mai reușite sit-uri urbane de stil eclectic cu influențe Secession original din lume. Adică niște bordeie amărâte: Palatul Băncilor Bănățene Reunite, Palatul Lloyd, Palatul Weiss, Palatul Neuhausz, Palatul Merbl, Palatul Dauerbach, Palatul Hilt, Palatul Szechenyi, Palatul Löffler, Palatul Camerei de Comerț.
– Opera din Timișoara, un simbol a Revoluției din 1989,  este o clădire unică în lume, un palat în stil Renaissance cu o impresionantă fațadă neo-bizantină românească de epocă interbelică.

lalele-timisoara-opera
– Catedrala Mitropolitană a Banatului din Timișoara este unul dintre cele mai frumoase monumente de arhitectură religioasă din România. Trecând peste faptul că este cea mai înaltă biserică ortodoxă din lume (din afara Rusiei), asta pînă când se va finaliza Catedrala Mântuirii Neamului de la București. Ce să faci, n-ai ce să faci. Deși nu e concurs, la Timișoara se construiește în prezent cea mai mare clădire din România, de vreo 150 de metri înălțime.

catedrala-mitropolitana-a-banatului-din-timisoara
– Castelul Huniade, gazda Muzeului Banatului, o bijuterie arhitectonică, cu rădăcini în vechiul castel al lui Carol Robert de Anjou de pe când Timișoara era capitala Regatului Apostolic, se poate vedea tot în centrul Timișoarei, la umbra a doi uriași platani seculari.
– Din Piața Victoriei, așa, într-o mare plictiseală, treceți podul peste la fel de banalul canal Bega – cu promenada sa europeană, cu bărcuțe, biciclete și vaporete – și intrați în cartierul Iosefin. Adică vă întoarceți iar în timp, într-un romantic burg central european de secol 19 – început de secol 20, cu zeci de palate și sute de clădiri, prăvălii, biserici, parcuri și piețe. Parcă ești în  cartierele burgheze ale vechii Viene. Ce poate fi mai anost?

biserica-millenium-din-timisoara

peisaj-pe-bega-inflorit-timisoara-primavara
– Știu că deja v-ați plictisit, așa că nu vă mai plimb și prin cartierul istoric Fabric, unde nu prea aveți ce vedea, doar chestii obișnuite, cum ar fi prima fabrică de bere din România, funcționalăși azi, palatele de pe latura cu Băile Neptun, biserica monumentalăMillenium, biserici de secol 18, ansamblul arhitectonic Piața Traian, Sinagoga neologă și multe altele.

ziua-pamantului-centru-timisoara-15-4-mic
Mare atenție!!! SĂƒ nu care cumva să ieșiți la plimbare prin centrul istoric al Timișoarei la apus, când se aprinde iluminatul arhitectural al clădirilor. E deprimant! Mai ales Palatul Lloyd, Opera, Catedrala, monumentele Sfintei Maria și Sfântul Ioan Nepomuk și Sfintei Treimi, Palatul Baroc, Bastionul Terezia. E exagerat, pe bune!

ziua-pamantului-centru-timisoara-15-3-mic

 Distracție. Ce să faci la Timișoara, n-ai ce să faci!
Voi credeți că oamenii viziteazăun oraș doar pentru clădiri și cultură? Ei bine, nu! Lumea se mai și distrează.
– La Timișoara nu prea ai de unde să alegi între cele vreo 40 de cluburi, indoor si outdoor, de zi sau de mai târziu, spre zori. Unde mai pui zecile de pub-uri, baruri, bistrouri și cafenele. Dacă nu ești amator de cluburi și dj, n-are rost să vii la Timișoara, unde mai tot timpul se întâmplăcâte un târg, de Paști, de Crăciun, de bere, de vin, Octorberfest,  zilele cartierelor, Ziua Timișoarei, Ruga Timișoarei, Roadele Toamnei, Târg de Mărțișor, Tărg de produse tradiționale și nu mai știu câte. Așa că mai tot timpul se cântă, se mănâncă și se bea. La dolce vita de Timișoara! Cu de toate.
– Pînă și pistele de biciclete pentru agrement sunt cumplit de lungi la Timișoara, una are 37 de kilometri pînă la granița cu Serbia. Dar poți pedala de plăcere și pe malurile Begăi, proaspăt reabilitate iar dacă n-ai bicicletă poți închiria una chiar gratuit.

canalul-bega-primavaraa-la-timisoara-flora
– Amatorii de shopping nu au la dispoziția aproape nimic la Timișoara. Deocamdată nu există decât două mega malluri, dintre care unul este cel mai mare din afara Bucureștiului și își va dubla, în curând suprafața. ÃŽncă două malluri sunt în proiect, în rest mai găsiți câteva centre comerciale mărișoare, plus galeriile marilor lanțuri de hypermarketuri.

Sigur, o pârtie de schi indoor – iarnă/vară, cinema IMAX și 4DX, ca la Timișoara e deja ceva banal.
– Transport public cu vaporașele pe Bega, ce aiureală! Biciclete gratis… ce să mai zici!
– Parcuri și flori? Timișoara are și supranumele de oraș al florilor. ÃŽncepând din primăvară, când te amețesc miile de lalele, pînă la trandafirii de toate culorile, e o adevărată debandadă cromatică. Ce să mai spun de noul festival Timfloralis când centrul Timișoarei devine un câmp înflorit. Banal. De parcuri nu mai are rost să povestim, că sunt prea multe și prea mari.

parcul-rozelor-din-timisoara
– Dacă vrei să faci o excursie de la Timișoara, nu prea ai unde merge! De pe Aeroportul din Timișoara sunt curse directe și ieftine doar spre vreo 15 orașe mari europene. Dacă te superi, într-o oră și jumătate cu mașina ești pe malul Dunării la o ciorbă de pește, sau pe vârf de munte la Semenic. Tot într-o oră și jumătate ești la SPA sau la un gulaș în Ungaria, pe Cheile Nerei sau la cascada Bigăr.  Îndouă-trei ore ești la Băile Herculane, la o cafea turcească tot pe Dunăre, la Belgrad, sau la Budapesta.

iluminat-feeric-de-iarna-timisoara

Oamenii

Dar dacă ai ajuns la Timișoara, nu o să-ți mai vină să pleci. Așa au pățit și pățesc, de ani de zile, mulți dintre cei care ajung aici. Timișorenii, români, germani, maghiari, sârbi, bulgari, evrei, italieni, pemi și oricărei alte etnii i-ar aparține, au ceva în comun. Ceva inexplicabil și unic în lume, ceva ce noi numim Spiritul Timișoarei. Pe care îl poți înțelege doar aici, la Timișoara, unde cel mai important patrimoniu este cel uman.

CITEȘTE MAI DEPARTE CĂ NICI NU ȘTII CE TE AȘTEAPTĂ!

 

 

fantana-arteziana-timisoara-centru-noaptea

centru-timisoara-panorama

Cultura. Ce să faci la Timișoara, n-ai ce să faci!

Dacă tot am pomenit de Capitala Europeană a Culturii, să începem cu asta. Păi aste e cultură ce se face la Timișoara?

– Ce mare lucru dacă Timișoara e singurul oraș din Europa unde funcționează(activ și cu mare succes) trei teatre de stat în trei limbi diferite, romînă, germană, și maghiară? Plus încă alte patru teatre. Plus Opera NaționalăRomînă din Timișoara, fondată în 1946, unde se face și operetă și balet… Bașca se bulucește peste ele și Filarmonica de Stat Banatul, cu o tradiție datând din 1871.

 

DCIM100MEDIADJI_0045.JPG

– SĂƒ nu credeți că ăștia cu tradițiile populare se lasă mai prejos! Nuuu! Avem o grămadă de ansambluri profesioniste și de amatori, de muzică și dansuri, românești, sârbești, germane, maghiare, de nu mai pricepi cine ce vrea.

– Ca să plictisească lumea și mai tare, Timișoara are și muzee! Muzeul Banatului, Muzeul de Artă, unde pe lângă colecțiile permanente se perindă tot felul de expoziții temporare a unor anonimi cu nume ciudate, Rembrandt van Rijn (auzi la el, van Rijn, van Bega nu era bine), van Gogh, Picasso, Chagall… Apoi mai e Muzeul Satului Bănățean, Muzeul Revoluției din 1989, Muzeul transportului public. Cultele au și ele muzee, Muzeul Catedralei Mitropolitane, Colecția de Artă Bisericească a Episcopiei Ortodoxe Sârbe, Colecția de Artă Bisericească a Episcopiei Romano-Catolice.

muzeul-de-arta-mic

– Arta plastică nu expune doar la Muzeul de Artă, există și câteva galerii. Nu multe, vreo 14 doar.

– Festivaluri. Auăleu, vorba teatrului. Păi aici chiar că e o aiurealăîntreagă. Fără glumă, la Timișoara se produc zeci de festivaluri în fiecare an… 50-60 poate. Și unele mari de tot, de nivel mondial, cu artiști de top. Festivalul Jazz TM, Timișoara Rock Festival, Festivalul rEvolution, Festivalul Plai. De 26 de ani, mii de artiști din zeci de țări de pe toate meridianele lumii vin la Festivalul Inimilor.

festivalul-inimilor festival-inimi-2015-mic festivalul-inimilor-parada-americani-timisoara

Festivalul European al Spectacolului – Festival al Dramaturgiei Românești este unul dintre cele mai importante evenimente culturale din România. Ce să mai vorbim de Festivalul de Operă și Operetă în are liber, perioadă în care Parcul Rozelor din Timișoara devine un loc magic. Brrrr! Festivalul Internațional Timișoara Muzicală, Festivalul Fanfarelor, Festivalul Baroc, Bega Bulevard, Festivalul Internațional de Literatură, Festivalul European de Teatru „Eurothalia„, Festivalul de Muzica Veche, Festivalul Internațional de Muzică de Orgă Timorgelfest, Festivalul național de folclor Tradiții la Români, Festivalul Minorităților Etnice, Zilele Culturii Sârbe, Zilele Maghiare și ne oprim aici pentru că nu avem loc să le înșirăm pe toate… Cine are timp să meargă la așa ceva.

centru-festivalul-de-jazz-timisoara

– Asta nu e tot, se mai propagă la Timișoara și cultura franceză, germană, britanică și nord-americană prin Institutul Francez Timișoara, Centrul Cultural German Timișoara, Consiliul Britanic Timișoara, American Corner din Timișoara.

CITESTE MAI DEPARTE CĂ NICI NU ȘTII CE TE AȘTEAPTĂ!

 

julio-iglesias-piata-libertatii-din-timisoara

CITESTE MAI DEPARTE CĂ NICI NU ȘTII CE TE AȘTEAPTĂ!

Comments

comments

About the Author