24 de ani de la moartea părintelui Arsenie Boca! ÃŽncepe Pelerinajul de la Mănăstrirea Prislop

Posted on nov. 27 2013 - 12:33pm by petre

Peste 15.000 de pelerini sunt așteptați, joi, la Mănăstirea Prislop din județul Hunedoara, pentru a participa la manifestările religioase prilejuite de împlinirea a 24 de ani de la moartea părintelui Arsenie Boca.

Arsenie Boca

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Hunedoara, căpitanul Nicolae Răducu, citat de Mediafax, peste 90 de jandarmi, polițiști și pompieri vor asigura măsurile de ordine și siguranțăpublicăîncepând de miercuri după-amiazăși pânăjoi seară, la manifestările religioase de la Mănăstirea Prislop, prilejuite de împlinirea a 24 de ani de la trecerea în neființăa părintelui Arsenie Boca, în 28 noiembrie 1989.

Arsenie Boca 1

„Măsurile adoptate de jandarmi, alături de polițiști și reprezentanții ISU Hunedoara, vor viza asigurarea unui climat de ordine și siguranțăpentru toți credincioșii care vor sosi la Sfânta Mănăstire Prislop. Ne așteptăm la peste 15.000 de pelerini, iar unii dintre ei, care vin în pelerinaje organizate de biserici, și-au anunțat deja sosirea în zonăîncepând de miercuri seară”.

Pe drumul de acces către Mănăstirea Prislop vor acționa pentru fluidizarea circulației mai multe echipaje ale Poliției Rutiere, iar polițiștii le recomandășoferilor sărespecte indicațiile agenților de circulație și săparcheze autovehiculele în afara părții carosabile pentru a nu bloca șoseaua.

„Înincinta mănăstirii, jandarmii vor asigura ordinea publicăpe timpul slujbei religioase și vor realiza dispozitive de îndrumare a credincioșilor pe timpul pelerinajului la mormântul părintelui Arsenie Boca. Înacest sens, jandarmii le recomandăparticipanților la aceastămanifestare religioasăsărespecte precizările organizatorilor și forțelor de ordine. Încazul în care observăproducerea unor fapte antisociale, cetățenii se pot adresa direct jandarmilor și polițiștilor aflați în dispozitivele de ordine publicăsau pot solicita sprijin la numărul unic pentru apeluri de urgență112. La aceastămanifestare religioasă, alături de jandarmii hunedoreni vor fi în misiune și efective ale Grupării de Jandarmi Mobile Timișoara”, se aratăîntr-un comunicat de presătransmis, miercuri, de IJJ Hunedoara.

Joi se împlinesc 24 de ani de la moartea părintelui Arsenie Boca, fost stareț al Mănăstirii Prislop. Pentru convingerile sale, preotul, născut în 1910, a fost arestat, torturat de fosta Securitate și apoi alungat de la mănăstire în timpul regimului comunist. Chiar dacănu a fost canonizat de Biserica OrtodoxăRomînă, ardelenii îl consideră”sfântul Ardealului”.

Arsenie Boca (n. 29 septembrie 1910, Vața de Sus, România – d. 28 noiembrie 1989, Mănăstirea Sinaia, Prahova), părinte ieromonah, teolog și artist plastic (muralist) român, a fost stareț la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbata de Sus și apoi la Mănăstirea Prislop, unde datorităpersonalității sale veneau mii și mii de credincioși, fapt pentru care a fost hărțuit de Securitate. A fost unul din martirii gulagului comunist, închis la Securitatea din Brașov, dus la Canal, închis la Jilava, București, Timișoara și la Oradea. A pictat biserica din Drăgănescu (la 25 Km de București).

Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic roman al secolului XX. La mormântul său de la Mănastirea Prislop din Èšara Hațegului, se perindăzilnic sute de pelerini. (ro.wikipedia .org)

Comments

comments

About the Author