Devenit un eveniment tradițional în Banatul de peste graniță, Festivalul Internațional de vin VINOFEST, care a ajuns deja la cea de-a 14-a ediție, s-a desfășurat vineri și sâmbătă în saloanele hotelului Serbia din Vârșeț
Festivalul Vinofest, care sărbătorește tradiția viticolă a zonei, a dobândit în ultmii ani un caracter internațional prin particparea atât la concursul de vinuri, dar și prin prezența în salon, a multor producători din România, Macedonia, Ungaria, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina, Croația, Slovenia, Italia, Ucraina, Cehia.
Și anul acesta, Banatul românesc și România au avut o prezență consistentă, atât la standul național, organizat și susținut, cu sprijinul Organizației Turistice a orașului Vârșeț, de echipa restaurantului LLoyd, coordonată de timișoreanul Iavor Radovanocovici, promotor activ al bunelor relații dintre România și Serbia, dar și în concursul de vin la care s-au înscris mai mulți producători din Timiș și din țară cu vinuri din toate categoriile, albe, roze, roșii și speciale.
Deschiderea oficială a festivalului Vinofest a fost făcută de primarul Vârșețului, Dragana Mirković, alături de invitatul de onoare de anul acesta, consulul general al Republicii Serbia la Timișoara, Vladan Tadic, care, vizitând fiecare stand din expoziție a lansat cultivatorilor și producătorilor din Serbia invitația de particpa, la rândul lor, la Salonul Internațional de Vin Vinvest care va avea loc la Timișoara între 19-21 aprilie.
Juriul format din experți a confirmat calitatea vinurilor produse în Timiș și în România, acordând nu mai puțin de 11 medalii de aur, dintre care Marea Medalie a Festivalului și câteva medalii de argint și bronz vinurilor românești.
Cea mai importantă disticție a festivalului, Marea Medalie Vinofest 2019 a revenit vinului Sauvignon Blanc, producție 2017 aparținând Cramei Aramic, vin care a primit i marea medalie de aur la cetegoria vinuri albe alături de un alt vin al aceleiași crame, Muscat Otonel 2017, ambele vinuri bănățene obținând din partea juriului punctaje de excepție, 98,21 respectiv 95,25 puncte.
Medalii de aur au obținut Feteasca Regală 2018 Castel Huniade și Muscatul Otonel 2018 Castel Huniade, ambele produse de Cramele Recas, Muscatul Otonel 2017 ale Domeniilor Sera, un vin roze din 2018 al Cramei Aramic, un vin special Schwaben Wein 2018 de la Cramele Recaș, un alt vin, Atitudine 2016, tot de la Cramele Recaș, vinul Maestoso 2014 de la crama Dealul Dorului și, nu în ultimul rând, Cuvee-ul Eva 2013 al producătorului Marin N. Constantin din zona Dealu Mare.
Medalii de argint au primit vinuri de la Crama Dealul Dorului, Crama Aramic, ale producătorului Vasilescu, Domeniile Sera.
Din chiar prima zi de festival, standul României a fost printre cele mai vizitate, iar după anunțarea premiiilor la degustarea vinurilor romnești s-a format coadă.
Iubitorii “băuturii zeilor” au prilejul de a gusta vinuri de calitate și specialități culinare din bucătăria locală.
Festivalul, alături de expoziție, are caracter comercial și competitiv iar o comisie formată din enologi renumiți din țară și străinătate va evalua vinurile înregistrate în concurs.
Festivalul de vin, viticultură, utilaje și echipamente de vinificație, inițial a avut un caracter local, reunind numai producători de vin din zona Vârșețului.
Azi, Festivalul atrage expozanți nu doar din Serbia, dar și tot mai mulți producători din străinătate. În ultimi ani festivalul a găzduit producători de vin din România, Macedonia, Ungaria, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina, Croația, Slovenia, Italia, Ucraina, Cehia și, evident, mii de vizitatori, iubitori de vin.
.