VIDEO FABULOS de acum 76 de ani de la târnosirea Catedralei Mitropolitane a Banatului din Timișoara

Posted on oct. 6 2022 - 12:24pm by petre

 

76 de ani de la târnosirea catedralei mitropolitane din Timișoara

La 6 octombrie 1946, monumentala catedrală a Timișoarei, simbol al ortodoxiei românești-bănățene, monument istoric, de artă și de arhitectură bisericească, a fost târnosită de către patriarhul României, Nicodim Munteanu, înconjurat de soborul ierarhilor ardeleni și bănățeni, mitropolitul Nicolae Bălan de la Sibiu, mitropolitul ctitor Vasile Lazarescu de la Timișoara, episcopii Andrei Magieru al Aradului, Nicolae Popovici al Oradiei, Nicolae Colan al Clujului și Veniamin Nistor al Caransebeșului.

La impresionanta slujbă de târnosire a participat și regele Mihai I al României, în calitate de ctitor al acestei emblematice catedrale.

Lucrările de construire a catedralei timișorene au început în anul 1936, sub purtarea de grijă a protopopului dr. Patrichie Țiucra și au fost continuate sub păstorirea episcopului/mitropolitului Vasile Lazarescu.

Fondurile necesare construcției au provenit din colecte, la care au contribuit credincioșii, preoții, mitropolitul Vasile, toate autoritățile locale, personalitățile de seamă ale orașului, profesorii și elevii școlilor bănățene.

La slujba de târnosire a acestui sanctuar al românismului bănățean au participat mii de credincioși și sute de preoți din Timișoara și Banat, cu toții având convingerea că, prin acest altar al credinței strămoșești, începe o etapă nouă în viața Bisericii și a poporului dreptcredincios din părțile Banatului.

Aniversând acum 75 de ani de la acest moment istoric al ortodoxiei bănățene, aducem prinosul nostru de recunoștință ctitorilor, ostenitorilor și binefăcătorilor acestui lăcaș de închinare: mitropolitul Vasile Lazarescu, protopopul Patrichie Țiucra și av. Emanuil Ungureanu.

Rememorând aceste momente binecuvântate din viața Bisericii bănățene, rugăm pe Părintele ceresc, de la care vine toată „darea cea bună și tot darul desăvârșit”, să așeze sufletul lor în lumina cea neînserată a Împărăției Sale!

Comments

comments

About the Author