Vezi cine candidează, acum, la funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii

Posted on ian. 6 2014 - 10:59am by petre

Încadrul ședinței de luni, care va începe la ora 13.00, pe lângăalegerea noii conduceri a CSM, va fi prezentat raportul de activitate din 2013 al instituției și va fi stabilit calendarul privind alegerea membrului CSM care va fi reprezentant al tribunalelor.

Judecătorul Adrian Bordea și-a anunțat, luni, candidatura pentru funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), iar procurorii Bogdan Gabor și Gheorghe Muscalu s-au înscris în cursăpentru funcția de vicepreședinte.

Proiectele de management ale celor trei candidați au fost postate pe site-ul CSM cu câteva ore înaintea ședinței Plenului Consiliului în care va fi aleasănoua conducere, dupăîncheierea mandatelor președintelui CSM, procurorul Oana Schmidt Hăinealăși a vicepreședintelui, judecătorul Adrian Bordea.

Surse din cadrul CSM au declarat pentru MEDIAFAX că, dacăjudecătorul Adrian Bordea va fi ales președinte al Consiliului, îl va susține la funcția de vicepreședinte pe procurorul Gheorghe Muscalu.

Potrivit legii, candidații pentru funcțiile de președinte și vicepreședinte al CSM se pot înscrie și în timpul ședinței de plen. Fiecare candidat trebuie săprezinte un proiect de management al instituției.

Președintele Traian Băsescu participăla ședința Plenului CSM, potrivit unui anunț al Administrației Prezidențiale.

Consiliul Superior al Magistraturii este condus de un președinte și un vicepreședinte, care nu pot face parte din aceeași secție. Astfel, dacăunul dintre ei face parte din secția pentru judecători, cel de-al doilea trebuie săfie procuror. Instituția a fost condusăîn 2013 de procurorul Oana Schmidt-Hăineală, în calitate de președinte, și de judecătorul Adrian Bordea, drept vicepreședinte.

CSM este alcătuit din 19 membri. Astfel, în urma alegerilor organizate de adunările generale ale instanțelor și parchetelor sunt aleși de magistrați nouăjudecători și cinci procurori. De asemenea, din consiliu fac parte și membrii de drept, respectiv ministrul Justiției, procurorul general al României și președintele instanței supreme. Acestora li se alăturădoi reprezentanți ai societății civile aleși de Senat.

La alegerile pentru conducerea CSM pot participa doar cei nouăjudecători și cei cinci procurori.

Judecătorul Adrian Bordea a ocupat funcția de vicepreședinte al CSM în 2013, fiind ales în ședința din 26 februarie. Astfel, mandatul vicepreședintelui a început la douăluni distanțăfațăde cel al președintelui CSM, întrucât Oana Schmidt Hăinealăa fost aleasăla conducerea instituției în ședinta din 4 ianuarie 2013.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act, în 10 decembrie 2013, de cererea lui Adrian Bordea de demisie din funcția de vicepreședinte al CSM, începând din 7 ianuarie, solicitarea fiind formulatăpentru ca alegerea noului vicepreședinte săpoatăavea loc la aceeași datăcu cea pentru președintele Consiliului.

Potrivit CV-ului publicat pe site-ul instanței supreme, Adrian Bordea a fost magistrat al Judecătoriei Târgoviște, între 1980 și 1993, și al Tribunalului Dâmbovița, între 1993 și 2001. Din anul 2001, el este judecător al ÃŽnaltei Curți de Casație și Justiție.

Conform declarației de avere, actualizatăîn 4 iunie 2013, judecătorul Bordea deține un teren intravilan cu suprafața de 4.800 metri pătrați și unul forestier de 27.600 metri pătrați în Târgoviște, dar și un teren de 60.000 de metri pătrați în localitatea Moroieni. De asemenea, el mai deține și douăapartamente, unul în București și unul în Târgoviște, precum și o casăde 132 de metri pătrați, dobândităîn 2001, în Târgoviște.

Magistratul mai are douăautoturisme, un Mercedes, fabricat în 2001, și un BMW, al cărui an de fabricație este 2008. Adrian Bordea deține și trei depozite bancare, de 103.400 lei, 53.400 de lei și respectiv de 28.000 de lei.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author