Vecinii de la Novi Sad pregătesc un spectacol grandios pentru preluarea titlului de Capitală Europeană a Culturii 2022 VIDEO

Posted on ian. 12 2022 - 10:43am by petre

În 2022 vor fi trei capitale culturale europene, Novi Sad, Kaunas și Esch.

Primul oraș care va inaugura programul va fi Novi Sad, pe 13 ianuarie la ora 20.22.

Kaunas va urma pe 22 ianuarie și apoi Esch pe 22 februarie, cu o ceremonie care va culmina pe 26 februarie.

Novi Sad a intrat oficial în anul titlu al Capitalei Culturale Europene cu programul inspirat de Nikola Tesla, primul cetățean de onoare al orașului, iar orașul de pe Dunăre va fi centrul vieții culturale europene în următoarele 365 de zile.

Potrivit directorului Fundației „Novi Sad 2022 – CEC” Nemanja Milenković, pentru deschiderea oficială a fost pregătit un super spectacol artistic unic „Doček” – Revelionul.

„Vom deschide oficial un nou capitol pentru orașul nostru, iar acesta va influența puternic dezvoltarea Novi Sad-ului și va marca întreaga țară și regiune şi pot spune că nu s-a organizat așa ceva în alte capitale ale culturii care poate au avut mai mulți bani, dar nu au avut creativitate și curaj”, a spus Milos Vučević, primarul orașului Novi Sad.

Peste 400 de artiști din Serbia și Europa vor lua parte la spectacol, iar accentul se va pune pe combinarea artei și științei prin conservarea și promovarea moștenirii unor mari nume ale științei și artei sârbeşti: Nikola Tesla, Mileva Marić Einstein, Milutin Milanković, Dragiša Brašovan şi Ljubomir Micić.

În 2022, în cadrul evenimentului Capitala Europeană a Culturii sunt planificate 3.000 de programe de artă, la care vor participa peste 4.000 de artiști, nu numai din Novi Sad și Serbia, ci și din străinătate.

Ceremonia de deschidere a Capitalei Europene a Culturii este programată pentru 13 ianuarie la ora 20.22. Acesta este un demers arhitectural și multimedia ambițios care nu s-a făcut până acum în Serbia, iar deschiderea în sine va avea loc pe unul dintre principalele bulevarde ale orașului, în fața clădirii Adunării Voivodinei, bijuteria arhitecturală a orașului Novi Sad, opera lui Dragiša Brašovan.

Zeniteum :: 2022, cel mai complex proiect de producție artistică care a fost realizat în Serbia în ultimii ani, va fi prezentat ca o ceremonie seculară cu esențele valoarilor spirituale ale Republicii Serbia. Își va reprezenta toți cetățenii, cu un accent special pe cetățenii din Novi Sad.

Titlul ceremoniei de deschidere vine de la mișcarea de artă transnațională Zenitism. Artistul și editorul revistei Zenit , Ljubomir Micic (1895 – 1971) a modelat arta modernistă între cele două războaie mondiale la Belgrad, Zagreb, Paris, Berlin, Milano și Moscova.

Comments

comments

About the Author