Spania plânge după muncitorii români – aproape 300.000 au părăsit regatul

Posted on feb. 2 2022 - 2:25pm by petre

Spania a pierdut 277.560 de români într-un deceniu şi plânge după muncitorii plecaţi să câştige mai bine în alte ţări din UE

„Nu mai merită să trăiești aici”, povestește o româncă, potrivit unui reportaj publicat de El Periodico.

Din 2012 încoace, românii s-au întors treptat înapoi în țara lor sau au plecat în alte state cu o situație economică mai bună, precum Germania, Marea Britanie, Ungaria sau Italia. Construcțiile și agricultura sunt cele mai afectate sectoare de plecarea românilor din Spania: „Aducem oameni din zonele rurale din Ecuador și Columbia”, se plâng angajatorii spanioli.

 

Daniela are 40 de ani și şi-a luat bilet de avion către București. Spune că pleacă pentru ”o problemă personală”, dar nu crede că se mai întoarce în Spania. Nici ea, nici prietena care o însoțește, Daniela, nu mai văd un viitor în Spania: „A devenit foarte scump să locuiești aici, nu mai merită”.

„Înainte era mai ușor să găsești de lucru, iar acum cu ERTE (n.r. dosar pentru angajare temporară) te angajează pentru câteva luni în industria hotelieră, îți dau 800 de euro, iar apoi te trimit la prăjit sparanghel. Şi asta dacă îţi fac contract”, s-a plâns Daniela, care nu exclude să plece şi ea din Spania de tot, așa cum a făcut-o sora ei Adina.

 

Diaspora din 2002
Plecarea din Spania a devenit un fenomen obişnuit în ultimii ani în rândul muncitorilor români, cea mai mare comunitate străină din Spania în 2012. Atunci erau 833.764 de români înscriși, dar numărul lor depăşea cu siguranță un milion, întrucât mai erau câteva sute de mii care nu erau în evidenţă și lucrau la negru.

 

De atunci însă, numărul românilor a scăzut treptat. Potrivit datelor INE, în Spania a mai rămas puțin peste jumătate de milion români, 556.204 mai exact. Adică 277.560 de români au plecat în 10 ani.

sursa: Observator News

Comments

comments

About the Author