Medicul Șerban Brădișteanu, șeful Secției de chirurgie cardiovascularăa Spitalului Floreasca din Capitală, a fost achitat, marți, de instanța supremă, în dosarul privind favorizarea lui Adrian Năstase, decizia nefiind însădefinitivă.
Decizia de marți poate fi atacatăcu apel la aceeași instanță.
La ultimul termen al procesului, în 17 februarie, Direcția NaționalăAnticorupție (DNA) a cerut instanței supreme săîl condamne pe Brădișteanu la închisoare cu executare, în timp ce avocații au cerut achitarea medicului acuzat căar fi încercat tergiversarea punerii în executare a deciziei din iunie 2012 de condamnare a lui Adrian Năstase la doi ani de închisoare în dosarul „Trofeul calității”.
Procurorul a arătat căȘerban Brădișteanu, prin tot ceea ce a făcut și prin modul în care a acționat, a încurcat organele judiciare. Acesta a susținut că, atunci când Năstase a fost adus la Spitalul Floreasca, medicul Brădișteanu l-a preluat la secția sa, în mod nelegal, pentru a încerca sătergiverseze cât de mult punerea în aplicare a mandatului de executare a pedepsei din dosarul „Trofeul calității”.
De asemenea, procurorul a atras atenția căNăstase avea o ranăla gât, ceea ce nu implica internarea acestuia la Secția de chirurgie cardiovascularăde la Spitalul Floreasca. Procurorul a mai arătat că, dupăinternarea lui Năstase, medicul Șerban Brădișteanu a refuzat colaborarea cu poliția și a dat răspunsuri evazive cu privire la starea fostului premier, astfel încât săîncurce organele judiciare. Astfel, Năstase a câștigat șase zile, iar un avocat al fostului premier a cerut în instanțăsăse constate căperioada în care a stat internat la Spitalul Floreasca reprezintăzile executate din pedeapsă.
Unul dintre avocații lui Brădișteanu, Ana Diculescu Șova, a arătat căacuzațiile DNA nu sunt serioase, cămulte dintre probele de la dosar reprezintăinformații apărute în presăși cămedicul nu se face vinovat de fapte penale.
Avocata a spus că, atâta vreme cât Poliției i-a fost greu săînțeleagăprocedurile ce trebuiesc urmate „în aceastăsituație inedită”, nici medicului nu ar trebui săi se impute nimic legat de modul în care a fost pus în executare mandatul în cazul fostului premier.
„Pentru un bolnav de inimăși cunoscut, de altfel, și cu alte afecțiuni, care poate în orice moment sămoarăsau săaibăcomplicații, prezența copiilor săi în salonul de spital este firească, în vreme ce prezența unui polițist, găsesc de cuviințăcăeste total nefirească”, a spus avocata.
Șova a mai arătat căȘerban Brădișteanu „nu a controlat nimic” în legăturăcu punerea în executare a mandatului emis pe numele lui Năstase, ci și-a făcut doar datoria de a-i salva viața fostului premier. Avocata a adugat cănu-i poate fi imputat unui medic „ezitările instituționale” de care au dat dovadăPoliția și Institutul Național de MedicinăLegală.
Șerban Brădișteanu, șeful Clinicii de chirurgie cardiovascularăde la Spitalul Floreasca, a fost trimis în judecatăde procurorii DNA în 6 decembrie 2012, iar judecarea cauzei a început în 20 martie.
Medicul Șerban Brădișteanu a fost acuzat de procurorii DNA de favorizare a infractorului, infracțiune în legăturădirectăcu infracțiunile asimilate celor de corupție.
Procurorii au arătat în rechizitoriul trimis instanței că, în 20 iunie 2012, Completul de cinci judecători al instanței supreme l-a condamnat definitiv pe Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare pentru folosirea influenței sau autorității funcției de președinte al unui partid în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Înaceeași zi, Tribunalul București a emis mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea, conținând mențiunea expresăde încarcerare în penitenciar a lui Adrian Năstase.
Dupădecizia instanței, Adrian Năstase a încercat săse sinucidă, fiind dus la Spitalul de UrgențăFloreasca.
„Încondițiile în care Adrian Năstase și-a provocat leziuni prin împușcare, acesta a fost transportat la Spitalul Clinic de UrgențăFloreasca București și, cu aceastăocazie, inculpatul Brădișteanu Șerban Alexandru, prin atitudinea sa, a încercat zădărnicirea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei privindu-l pe Năstase Adrian”, au notat procurorii în rechizitoriu.
Anchetatorii au precizat cămedicul Șerban Brădișteanu și-a folosit prerogativele sale de medic specialist în chirurgie cardiovascularăși și-a asumat internarea lui Adrian Năstase în cadrul secției pe care o conducea, deși diagnosticul medical nu impunea internarea în acea secție, iar primele intervenții medicale au fost realizate de un alt doctor dintr-o altăsecție.
„Încontinuare, deși nu a făcut nicio mențiune cu privire la necesitatea unei intervenții chirurgicale cardiovasculare în fișa medicalăa persoanei condamnate, inculpatul Brădișteanu Șerban Alexandru și-a arogat fărădrept calitatea de a emite opiniile oficiale ale spitalului, a preluat controlul asupra comunicării publice și a transmis căpersoana condamnatăare și alte afecțiuni medicale, care, în realitate, erau secundare celor urgente gestionate deja de un alt medic”, au mai arătat procurorii.
Brădișteanu mai este acuzat căa evitat săcomunice oficial reprezentanților Direcției Generale de Poliție Municipiului București dacăAdrian Năstase poate fi încarcerat.
Adrian Năstase a fost internat la Spitalul Floreasca din 20 pânăîn 26 iunie 2012, când a fost dus la Spitalul Penitenciar Rahova, dupăce Tribunalul București a stabilit căspitalizarea lui nu împiedicăpunerea în aplicare a mandatului de executare a pedepsei.
În18 martie 2013, Năstase a fost eliberat din penitenciar, dupăce Tribunalul București a admis cererea lui de eliberare condiționată.
În6 ianuarie, Adrian Năstase a fost din nou încarcerat, dupăce a fost condamnat, în dosarul „Zambaccian”, la patru ani de închisoare cu executare.