Rusia pare dispusă să negocieze pacea

Posted on feb. 25 2022 - 5:09pm by petre

Primul semnal pentru negocieri între Rusia și Ucraina în războiul pornit de Vladimir Putin a fost dat vineri, în a doua zi a luptelor crâncene de pe teritoriul ucrainean.

Kremlinul a anunțat vineri că a luat notă de disponibilitatea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a discuta despre un potenţial statut neutru al Ucrainei.

Dar nu fără condiții. În același timp, Kremlinul mai spune că nu poate dezvălui nimic despre posibile discuţii între liderii celor două ţări. Pe de altă parte, șeful diplomației ruse este mult mai tranșant: „negociem dacă depuneți armele”.

 

Kremlinul a anunțat vineri că Vladimir Putin este gata să trimită o delegație a Rusiei în capitala Belarus, la Minsk, pentru negocieri cu Ucraina. Declarația a venit din partea purtătorului de cuvânt Dmitri Peskov.

„Vladimir Putin este pregătit să trimită la Minsk o delegație rusă la nivel de mistere de Apărare și Interne, precum și al Administrației prezidențiale pentru negocieri cu delegația ucraineană”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de AFP.

Anunțul vine și după apelul făcut de Volodimir Zelenski către Vladimir Putin pentru a opri pierderile de vieți omenești în războiul din Ucraina, declanșat prin atacul de joi dimineața ordonat de președintele rus.

Inițial, Kremlinul a refuzat vineri să comenteze posibilele discuții dintre președintele rus Vladmir Putin și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit The Guardian, care citează Reuters. A precizat însă că Zelenski ar fi deschis la discuții despre neutralitatea Ucrainei.

 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, vineri, că Moscova va analiza oferta și a precizat că așteptările Moscovei de la Kiev au rămas neschimbate. Este vorba de aderarea la NATO a Ucrainei. Moscova a cerut garanții că Ucraina nu va adera niciodată la NATO și nu va permite Alianței să desfășoare trupe și arme pe teritoriul său.

Șeful diplomației ruse este însă mai tranșant. Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a afirmat vineri că Moscova este dispusă să discute cu Kievul, însă numai după ce armata ucraineană va depune armele, transmit Reuters şi AFP.
„Suntem pregătiţi pentru negocieri, în orice moment, de îndată ce forţele armate ucrainene vor asculta apelul nostru şi vor depune armele”, a declarat Lavrov într-o conferinţă de presă, la o zi după declanşarea ofensivei ruse în Ucraina.
Lavrov a menționat că scopul principal al ofensivei Rusiei este demilitarizarea și denazificarea Ucrainei și că „nimeni nu dorește ocuparea Ucrainei”, ci obiectivul este eliberarea de „opresiune” a ucrainenilor.

Comments

comments

About the Author