Romatsa da vina pe sateliți în cazul „Coasta de Azur„

Posted on feb. 9 2014 - 9:15am by petre

Coordonatele de localizare nu sunt generate de Romatsa, ci sunt primite de către companie de la un sistem de sateliÈ›i, precizează, sâmbătăseară, reprezentanÈ›ii Romatsa, menÈ›ionând cădeclanÈ™area procedurii de intervenÈ›ie „este la latitudinea coordonatorilor echipelor de intervenÈ›ie”.

Reprezentanții Romatsa fac, sâmbătăseară, într-un comunicat de presă, precizări cu privire la alerta din 5 februarie, când Inspectoratul pentru Situații de Urgență(ISU) Neamț au intervenit în zona barajului Izvorul Muntelui.

Romatsa

Conform sursei citate, în 5 februarie, la ora 21.55, Romatsa a primit o primăavertizare de tip EPIRB (aferentăambarcațiunilor maritime și fluviale) de la sistemul de sateliți COSPAS-SARSAT de la MCC Rusia. Dupăidentificarea sursei de semnal, documentul a fost transmis prin fax către Centrul Maritim Constanța pentru prelucrare ulterioară, fiind de competența lor acest tip de radiobaliză.

„Următorul pas, potrivit regulamentului, a fost declanÈ™area procedurii de iniÈ›iere Incident, urmând ca dupăa doua trecere a satelitului È™i localizarea cu precizie a evenimentului, programatăiniÈ›ial la ora 01.05 (conform mesajului transmis), săse stabileascăcu un grad ridicat de precizie dacăsemnalizarea este realăși nu o eroare”, se aratăîn comunicatul citat.

Astfel, au fost informate autoritățile cu posibilăimplicare în acest tip de incident.

„Este foarte important de menÈ›ionat cădeclanÈ™area procedurii de intervenÈ›ie propriu-zisă, conform procedurilor, este la latitudinea coordonatorilor echipelor de intervenÈ›ie”, mai aratăsursa citată.

Încomunicat se precizeazăcăîn prima alertăapăreau douăcoordonate, unul dintre ele pe teritoriul României, în județul Neamț.

„Prin urmare, supervizorul de salăa contactat ISU NeamÈ›, informând persoana care a răspuns la telefon asupra situaÈ›iei existente, inclusiv faptul căfiind alerta iniÈ›ială, se aÈ™teaptă, pentru acurateÈ›e, confirmarea preciziei la a doua trecere a satelitului”, aratăRomatsa.

Ulterior, în jurul orei 22.43, a fost recepționat un nou mesaj, care informa căpoziția din România fusese anulatăși rămăseserăactive coordonatele din Franța.

„Supervizorul de salăa luat legătura cu ISU NeamÈ›, anunțând căacÈ›iunea de alarmare, în ceea ce ne priveÈ™te, a fost anulatăde către MCC Rusia prin mesaj având rezoluÈ›ia NIL/RESOLVED È™i a propus anularea oricărei acÈ›iuni întreprinse pânăatunci”, se mai menÈ›ioneazăîn comunicat.

Conform sursei citate, coordonatele de localizare nu sunt generate de Romatsa, ci sunt primite de companie de la sistemul de sateliți COSPAS-SARSAT.

„Precizăm că, în acest caz, Romatsa a urmat integral procedurile specifice acestui tip de eveniment”, mai spun reprezentanÈ›ii Romatsa.

O ambarcațiune aflatăîn pericol pe Coasta de Azur, în sudul Franței, a fost căutatăde echipaje ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență(ISU) Neamț în zona barajului Izvorul Muntelui, dupăce Romatsa a dat și aceastăposibilălocație a navei, în baza unor informații de pe satelit.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență(ISU) Neamț, dispeceratul instituției a fost sesizat de Romatsa, în 5 februarie, la ora 22.00, cu privire la o ambarcațiune care s-ar afla în pericol, mesajul fiind recepționat de companie prin sistemul de alertăprin satelit.

Conform sursei citate, Romatsa a precizat căare douăposibile locații unde s-ar putea afla ambarcațiunea, respectiv Lacul Izvorul Muntelui din județul Neamț și Coasta de Azur, în sudul Franței.

Dupăaproximativ 50 de minute, ISU Neamț a primit un nou mesaj de la Romatsa, prin care era informat căincidentul în care a fost implicatărespectiva ambarcațiune s-a produs pe Coasta de Azur.

Înaceste condiții, ISU Neamț a oprit căutările în zona Lacului Izvorul Muntelui.

Comments

comments

About the Author