Romanii, hăituiți la intrarea in Marea Britanie – chiar și turiștii sunt întorși înapoi

Posted on iun. 7 2021 - 10:05pm by petre

Românii care obișnuiau să lucreze sezonier în Marea Britanie sunt principalele victime ale Brexitului.

Potrivit autorităților din Regat, mai bine de 60% dintre cetățenii Uniunii Europene opriți la granițe sunt dintre ai noștri.

Aceștia au fost întorși din drum pentru că nu aveau vize de intrare și nu puteau să-și justifice șederea în mod legal. Uneori, s-a ajuns și în situații absurde, când oamenii erau inclusiv reținuți.

Doar cei care merg în calitate de turiști nu au nevoie de viză, însă au și ei reguli.

În primele trei luni ale anului, Regatul Unit a respins accesul în ţară a peste 3.000 de cetățeni europeni, de șase ori mai mulți ca în 2020. Potrivit datelor, peste 2.000, adică mai bine de jumătate, erau români în căutarea unui loc de muncă.

Cristian este șofer acolo de mai bine de șase ani și este angajat cu contract de muncă. El povestește cum unii dintre amicii săi care obișnuiau să lucreze sezonier în Anglia au fost acum întorși la graniță.

Cristian Dumitrescu, român din Anglia: ”Au părăsit Marea Britanie mai mult de 6 luni și acum nu se califică. Mulți întâmpină aceleași probleme. Dacă ai părăsit Marea Britanie, în 6 luni nu mai poți lucra. Lucrau în toate domeniile, în construcții, dar cei care nu au aplicat pentru rezidență și nu mai pot intra, nu mai pot lucra”.

Ruptura politică dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană a introdus reguli noi pentru cetățenii străini care își doresc să lucreze.

Românii care sunt deja în Regat au aplicat pentru permisul de ședere, care le permite să vină în țară și să își viziteze familia, însă cei care vor să plece de acum pentru a munci au nevoie de vize.

Pentru a primi viza, doritorii trebuie să depună acte prin care să dovedească că au oferte, că vor avea un salariu corespunzător calificării, unde să doarmă și știu limba engleza.

Ionuț Matei, servicii sociale în Anglia: ”Pentru cei care au fost în Anglia încă din decembrie 2020 au aplicat marea majoritate, dar încă sunt foarte mulți care de abia acuma află sau pot să aplice din diferite condiții. Vrem sau nu, sunt foarte mulți români care lucrează sezonieri aici și este sezonul de cules legume și sunt foarte mulți care vin pentru muncă, iar cei de la emigrări știu acest lucru și atunci zic că toți românii care vin aici, vin să muncească”.

Ce reguli trebuie să respecte turiștii

De cele mai multe ori, însă, s-a ajuns în situații absurde, când oamenii au fost reținuți în centre de imigrare și în condiții precare de detenție pentru că nu au putut să își justifice prezența pe teritoriul Regatului. Problema a fost discutată inclusiv la Bruxelles.

Dragoș Pîslaru, europarlamentar: ”Oameni care credeau că se pot duce la interviuri sau la un loc de muncă s-au ținut chiar și o săptămână în aceste centre de detenție fără niste condiții decente de ședere și mai apoi îmbarcați în avion și duși în țările lor. În momentul de față, după acel șoc inițial, acum înțeleg că nu mai există situații de peste o săptămână, izolate. Chestiunea însă de întoarcere la granițe sau de reținere mai exista cazuri și fiecare din statele membre încearcă să rezolve problemele”.

Reguli noi sunt inclusiv pentru turiști. Dacă stați mai puțin de șase luni, nu sunteți obligați să obțineți viză, însă trebuie să prezentați la intrarea în țară dovada că aveţi rezervată deja cazarea și biletul de întors, dar și să arătați că aveți bani în cont, între 75 și 100 de lire pe zi.

Atenție, pe lângă toate acestea, Marea Britanie este pe lista roșie a țărilor cu risc epidemiologic ridicat, adică intrați în carantină dacă nu sunteți vaccinat, începând cu 1 iunie.

Comments

comments

About the Author