Rafila, avertisment sumbru: noi restricții din toamnă!

Posted on iun. 16 2021 - 12:30pm by petre

 

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, a criticat modul în care a fost organizată campania de vaccinare anti-Covid în țara noastră.

Deputatul PSD a spus că mai multe loturi de vaccin vor expira în 30 iunie și că se vor administra cel mult opt milioane de doze de ser abia la finalul anului. Medicul a avertizat și asupra riscului ca numărul infectărilor să crească din toamnă.

Rafila a subliniat că UE a contractat un număr de doze de vaccin mult mai mare decât populația eligibilă, însă a precizat și că anunțul secretarului de stat Andrei Baciu privind suspendarea livărilor câtorva milioane de doze de vaccin din cauza unui surplus arată ”insuccesul campaniei de vaccinare.”

”Cred că și domnul secretar de stat Baciu are o parte din afirmație adevărată, în sensul în care, într-adevăr, Uniunea Europeană a contractat un număr de doze mult mai mare decât populația eligibilă a UE. Ideea este să doneze aceste doze sau să le vândă în cadrul unui program mondial care este gestionat de Organizația Mondială a Sănătății, COVAX, și care adună vaccinuri pentru țările mai sărace.

Cea de-a doua chestiune, care nu a fost relatată de domnul secretar de stat, se referă la insuccesul campaniei de vaccinare și la faptul că noi am făcut o planificare a furnizării de doze, ținând cont de niște ținte care au fost asumate de Guvern. (…) Tot speram să atingem acea țintă de 50%-60% din populația eligibilă măcar în toamnă.
Inclusiv la nivelul Guvernului, din ceea ce știu eu, există o previziune care spune că se vor administra în România maxim 8 milioane de doze, și lucrul ăsta nu până în august sau septembrie, ci până la 31 decembrie, aceasta este estimarea”, a dezvăluit deputatul PSD marți seară, la un post TV.

Întrebat dacă a văzut vreun document în acest sens, Rafila a răspuns că ”are această informație”.

În acest context, medicul recomandă Guvernului să doneze sau să vândă dozele care vor expira.

”Acum, se întâmplă două lucruri. Primul lucru care deja se întâmplă este că aceste doze au început deja să expire. Există loturi care vor expira la 30 iunie, circa 60.000 de doze din vaccinul AstraZeneca, o cantitate probabil mai mare va expria pe data de 31 iunie și atunci, în mod evident, vaccinurile astea vor constitui niște pierderi. Problema e alta: dacă vezi că ai doze care nu se folosesc, trebuie imediat să pui în operă un mecanism prin care să le vinzi, să le donezi, să faci ceva cu ele, pentru că e păcat să le distrugi”, a adăugat reprezentantul României la OMS.

Ținând cont de faptul că interesul populației pentru vaccinare scade și că nu vom atinge imunitatea de grup în toamnă, Rafila nu exclude ca numărul infectărilor să crească, mai ales în urma apariției noilor tulpini ale coronavirusului, și, implicit, să fie reintroduse restricții.
”Problema este dacă aceste tulpini cu mutații ajung în țara noastră. (…) Noi vom intra în toamnă cu o imunitate de aproximativ 40% și lucrul ăsta, dacă în România încep să circule tulpini mutante, care se transmit mult mai ușor, atunci evident nu pot să exclud o astfel de situație”, a spus deputatul PSD.

Potrivit Comitetului Național pentru Coordonarea Activităților privind Vaccinarea, de la începutul campaniei de imunizare până în 15 iunie, în țara noastră au fost administrate 8.600.553 de doze de vaccin anti-Covid: 6.843.951 de doze Pfizer/BioNTech, 699.912 – Moderna, 831.359 – AstraZeneca și 225.331 – Johnson&Johnson.

Comments

comments

About the Author