Timişoara, Str. Miron Costin nr.2
Tel.: +40 256 498214, E-mail: office@ccmt.ro
TEATRUL DE OPERETĂ ȘI MUSICAL „ION DACIAN”,
FLORIN RISTEI, MIROSLAV ILIĆ ȘI ROBY LAKATOS ENSEMBLE,
LA ZIUA TIMIȘOAREI
Facem Timișoara să vibreze la început de august!
1-4 august 2024, Parcul Rozelor
1 AUGUST – TIMIȘOARA REMEMBER
„Voievodul Țiganilor”, operetă de Johann Strauss (fiul)
Teatrul de Operetă și Musical „Ion Dacian”, din București
Dirijor: Constantin Grigore
Dirijor cor: Vasile Bădescu
Coregrafia: Andreea Constantinescu Fuciec
Scenografie: Elisabeta Făcăianu
Soliști:
Barinkay: Mihai Urzicana
Saffi: Patricia Seymour
Czipra: Cristina Trandafir
Arsena: Gabriela Daha
Ottokar: Daniel Andrei Găină-Cojuharov
Zsupan: Florin Ganea
Mirabella: Gladiola Nițulescu-Lamatic
Carnero: Anton Zidaru
Homonay: Marius Mitrofan
Ne amintim de Timișoara de odinioară cu un spectacol inspirat dintr-o poveste din secolul al XVIII-lea, petrecută lângă mlaștinile Begăi, în cartierul Mehala de astăzi…
… opereta „Voievodul țiganilor”, compusă, în anul 1885, de Johann Strauss (fiul), pe un libret de Ignatz Schnitzer, inspirat, la rându-i, de romanul omonim al scriitorului maghiar Jókai Mór.
2 AUGUST – TIMIȘOARA SIMFONIC
„Meșterul Manole”, de Jozsef Kappl
Teatrul de Operetă și Musical „Ion Dacian”, din București
INTRO: Riff
Compoziție și aranjament muzical: Josef Kappl
Libret: Victor Cârcu
Concept: Radu Petrovici și Rebecca Diaconu
Conducere muzicală: Constantin Grigore
Dirijor cor: Vasile Bădescu
Coregrafia: Relu Dobrin
Scenografie: Vladimir Turturică
Asistent regie: Sorina Micșunescu
Soliști:
Manole: Florin Budnaru
Miruna: Daniela Bucșan
Povestitorul: Florin Ganea
Trupă rock:
Josef Kappl: chitară bas
Robert Magheți: tobe
Nicu Patoi: chitară
Meșterul Manole este o operă-rock a formației Phoenix, pe versuri de Victor Cârcu. Începută în 1972, a fost reluată, de Josef Kappl, în 2008, membru Phoenix, și finalizată în 2013, când a avut loc premiera națională, în Sala Capitol, a Filarmonicii Banatul, condusă de dirijorul Radu Popa. Muzicianul spunea, într-un interviu luat în 2019: „Am lucrat mult la acest spectacol (…) până la sfârșitul anului 2012, când s-a nimerit să apară în perioada în care Timișoara candida la titlul de Capitală Culturală Europeană, la care doresc să pun și eu umărul. (…) Opera «Meșterul Manole» este lucrarea mea de căpătâi, lucrarea vieții mele. Ea exprimă toată personalitatea și integritatea mea muzicală. Visul meu neîmplinit rămâne realizarea unei reprezentații scenice, cu un producător și un regizor și cu posibilitatea unei pregătiri temeinice.”
Din cauză că autoritățile județene din Timișoara acelor vremuri au reținut dosarul ce conținea textele lui Victor Cârcu și schițele lui Valeriu Sepi, proiectul a fost abandonat de formație, fiind considerat pierdut. Totuși, în februarie 2007, manuscrisul original, împreună cu o prefață scrisă de autor și schițele originale ale lui Valeriu Sepi, au fost publicate la o editură germană.
„În 2007 am aflat că Victor Cârcu scosese o cărticică în Germania, la o editură, cu libretul operei «Meșterul Manole». Bineînțeles că am intrat pe Amazon și am mai găsit două exemplare, pe care le-am cumpărat imediat. După care îl sun pe Victor Cârcu și, cu ocazia asta, mi-a spus povestea: lucrând la teatrul din Karlsruhe, acolo unde s-a stabilit, ca regizor, a venit într-o zi un tânăr cu o mapă sub braț și i-a zis: «Dumneavoastră sunteți Victor Cârcu? Luați mapa aceasta, dar să nu puneți
nicio întrebare.» A luat mapa, băiatul s-a dus, nu l-a mai văzut niciodată. A deschis și n-a crezut ce i-au văzut ochii: era lucrarea lui, așa cum a scris-o el, în original.” —Josef Kappl
3 AUGUST – TIMIȘOARA YOUNG
Florin Ristei feat. Orchestra Simfonică „Lira”
INTRO: The Famous
FLORIN RISTEI
Muzician și prezentator de televiziune, născut în 1987, la Galați.
În anul 2003 a absolvit Școala Populară de Arte din Galați, Secția canto, dar studiază de mic vioara și pianul, făcându-se cunoscut la vârsta de 13 ani, ca solist al trupei „Amicii”, alături de care a scos hitul „Dana”, cu care a intrat în topurile muzicale.
A studiat la Colegiul Național „Mihail Kogălniceanu” din Galați, apoi la Universitatea româno-americană și la Universitatea Politehnica București.
A prezentat, la TVR, emisiunile „Numai cu acordul minorilor” și „Fantastic show” și a fost amfitrion, alături de Diana Munteanu, al emisiunii „Prietenii de la 11”, pentru care a primit, în 2017, Premiul pentru cea mai distractivă și educativă emisiune. A participat, în repetate rânduri, în calitate de concurent, la show-ul TV „Te cunosc de undeva”, câștigând sezoanele 8 (2015) și 20 (2024), alături de Ilona Brezoianu. A fost jurat X FACTOR, în 2020. Este co-prezentator în emisiunea „Neatza cu Răzvan și Dani” și prezentator al ediției de weekend, alături de Diana Munteanu, cu care a câștigat Premiul pentru cel mai bun cuplu de prezentatori.
4 AUGUST – BORN IN TIMIȘOARA
Spectacol Ansamblul „Timișul”
Invitați: Roby Lakatos, Miroslav Ilić, Nicoleta Voica, Mioara Velicu și Mihai Teacă
ROBY LAKATOS este un violonist maghiar excepțional, care îmbină jazzul, muzica clasică și muzica maghiară romani.
S-a născut în 1965, într-o familie de violoniști romi descendenți din János Bihari, un compozitor care i-a inspirat pe Brahms și Liszt. La nouă ani, a debutat ca prim-violonist într-o formație de rromi, iar în 1984 a câștigat Premiul I pentru vioară clasică la Conservatorul „Béla Bartók”, din Budapesta.
A fost complimentat de Yehudi Menuhin pentru interpretarea unei piese de Liszt. În martie 2004, a apărut alături de London Symphony Orchestra, alături de Maxim Vengerov.
A înregistrat un album Prokofiev cu Polina Leschenko, Christian Poltéra și Martha Argerich; muzică Klezmer Karma, cu Orchestra de Cameră „Franz Liszt”, cântăreața idiș Myriam Fuks și acordeonistul Aldo Granato, dar și alte piese celebre, cu Stéphane Grappelli, Vadim Repin, Randy Brecker, Tony Lakatos (fratele său), Marc Fosset și Vieuxtemps Quartet.
MIROSLAV ILIĆ
Este unul dintre cei mai talentați, longevivi și îndrăgiți cântăreți sârbi. De-a lungul timpului a colaborat cu muzicieni celebri din fosta Iugoslavie, între care și Lepa Brena.
Melodiile sale sunt adesea fredonate de bănățeni, unele dintre ele având versiuni în limba română.