O nouă seară de proteste în țară și la București

Posted on apr. 3 2021 - 11:44pm by petre

Sute de protestatari s-au adunat din nou sâmbătă după amiază, în Piaţa Universităţii din Capitală, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de restricţiile impuse ca măsuri pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2. Unii dintre manifestanţi au fluturat steaguri tricolore, în timp ce alţii care au afaceri sau locuri de muncă în domeniul HoReCa, au adus cu ei tigăi şi oale.

 

UPDATE 22:55: Protestul din Capitală s-a încheiat. Jandarmii au intervenit, legitimându-i pe unii dintre manifestanți.

UPDATE 21:30: Protestatarii din Capitală au ajuns în fața Palatului Parlamentului. Manifestanții scandează: „Libertate! Jos Mafia”. Printre oamenii din stradă și-a făcut apariția și George Simion, liderul AUR.

 

UPATE 20:50: Reprezentanţii Jandarmeriei Capitalei anunţă că nu au fost înregistrate incidente la protestul care se desfăşoară sâmbătă seară, în Capitală, faţă de măsurile sanitare, la care participă sute de persoane.

„Organizatorul a depăşit numărul maxim de o sută de persoane permis de legislaţia în vigoare, pentru care vor fi aplicate sancţiuni contravenţionale. Avem organizatori, sunt proteste declarate şi asta ne uşurează nouă misiunea, pentru că avem cu cine să relaţionăm şi avem cum să avem o legătură permanentă cu participanţii la adunarea publică printr-un reprezentant al acestora”, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Alexandru Iacob.

Oficiali ai Jandarmeriei şi ai Poliţiei Capitalei anunţă, în contextul în care protestul de la Bucureşti continuă, că până la ora 20:00 nu au fost semnalate incidente violente.

„Până în acest moment nu am avut incidente şi vrem să mulţumim tuturor celor care au înţeles să respecte legea”, a adăugat Alexandru Iacob.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Poliţiei, Ciprian Romanescu, a menţionat că poliţiştii rutieri au asigurat fluenţa traficului, fără a fi aplicate restricţii de circulaţie. Precizarea a fost făcută în contextul în care protestatarii care s-au adunat iniţial în Piaţa Universităţii au pornit în marş către Piaţa Victoriei.

„Noi momentan recurgem la dialog, colegii de la Jandarmerie fac acest lucru, încercăm evitarea declanşării oricărui eveniment nefericit, până acum nu au fost înregistrate evenimente negative şi sperăm că nu vor apărea incidente până la finalul acestui protest”, a declarat Romanescu.

În piaţa din faţa sediului Guvernului protestatarii, în număr de câteva sute, au continuat să scandeze „Libertate!”, iar la un moment dat s-au prins într-o horă a unirii.

UPDATE 20:35: Protestatarii din Capitală au pornit spre Palatul Parlamentului.

Mobilizarea pentru acest protest s-a făcut pe reţelele sociale, iar cei care lansat apelul la participare propun organizarea celui „mai mare protest al ultimilor ani”. ”Va fi protestul ce ne va scăpa de sub dictatură”, declară ei.

Protestatarii folosesc fântâna de la Piaţa Universităţii drept scenă, în condiţiile în care unii dintre ei au adus boxe şi instalaţii de sonorizare. Unii manifestanţi flutură tricolorul, alţii au vuvuzele, în timp ce alţi protestatari, care au locuri de muncă sau afaceri în domeniul HoReCa, au dus tigăi şi oale. Mulţi dintre participanţi nu poartă masca sanitară şi nici nu păstrează distanţa faţă de persoanele din jur.

Jandarmii mobilizaţi pentru a asigura ordinea publică la această manifestaţie au împărţit celor prezenţi în piaţă pliante cu mesaje privind respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19.

Manifestanţii scandează „Libertate!”, „Jos trădătorii”. La ora transmiterii acestei ştiri, ei au pornit în marş către Piaţa Victoriei.

Proteste anti-restricții și în țară
Aproximativ 50 de persoane s-au adunat sâmbătă, la Constanţa, pentru a protesta faţă de restricţiile IMPUSE de autorităţi în contextul pandemiei COVID-19.

Oamenii s-au strâns pe platoul din faţa Prefecturii Constanţa, au steaguri tricolPre şi manifestă paşnic. Protestatariii au anunţat că intenţionează să plece din nou în marş pe străzile şi bulevardele din municipiul Constanţa.

Comments

comments

About the Author