Militarii pot trage în plin în protestatarii fără avertisment în Kazahstan

Posted on ian. 7 2022 - 1:05pm by petre

Soldaţii din Kazahstan pot împuşca protestatari fără vreun avertisment. Preşedintele i-a mulţumit în mod special lui

Soldații din Kazahstan pot deschide focul fără să le ofere vreun avertisment protestatarilor, spune președintele ţării, în timp ce demonstrațiile antiguvernamentale continuă.

 

 

Kassym-Jomart Tokaev i-a ”mulţumit în mod special” preşedintelui rus Vladimir Putin pentru reacţia şi ajutorul său rapide şi pentru că a trimis trupe. ”Îi mulţumesc în special preşedintelui rus Vladimir Putin. El a răspuns foarte rapid, şi mai ales în mod amical, apelului meu”, a transmis liderul statului. De asemenea, el a mulţumit şi conducătorilor Chinei, Uzbekistanului şi Turciei pentru asistenţa acordată în stoparea revoltelor, conform Agerpres.

Kazahstanul este în pragul unui război civil, după ce protestele faţă de creşterea preţului combustibililor au degenerat în violenţe sângeroase. Armata a început să tragă în populaţie. Sunt deja zeci de morţi în rândul protestatarilor și polițiștilor și peste o mie de răniți. Cel puţin 2.000 de manifestanţi au fost arestaţi.

Pe 5 ianuarie 2022, protestatarii au ieșit în stradă, în Almaty, vandalizând mai multe clădiri guvernamentale și incendiind principala clădire administrativă din cel mai mare oraș din țară. De asemenea, internetul și telefonia mobilă au fost întrerupte în întreaga țară.

Liderul ţării spune că a autorizat ca forțele de securitate să ”tragă fără avertisment” pe fondul unei violenţelor din această perioadă. Președintele Kassym-Jomart Tokayev a mai spus că ”20.000 de bandiți” au atacat principalul oraș Almaty, epicentrul protestelor declanșate de o creștere a prețului combustibilului. El a dat vina pe ”terorişti” instruiţi în străinătate.

Comments

comments

About the Author