Macron: Rusia este o putere de temut și nu dorim să avem un război cu poporul rus

Posted on iun. 15 2022 - 12:02pm by petre

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a fost primit oficial, în această dimineaţa, la Baza “Mihail Kogălniceanu”, de către şeful statului român, Klaus Iohannis.

Din delegaţia României prezentă la baza militară fac parte premierul Nicolae Ciucă şi ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Cei doi preşedinţi au avut convorbiri tete-a-tete şi convorbiri oficiale și s-au întâlnit cu militarii dislocaţi în Baza “Mihail Kogălniceanu”.

La final, ei au susţinut declaraţii comune de presă.

Preşedintele ucrainean va trebui să negocieze cu Rusia, iar europenii vor fi prezenţi la rândul lor la masa negocierilor, aducând garanţii de securitate, a declarat preşedintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron.

De asemenea, liderul francez a declarat că Rusia este o putere de temut.

”Rusia este o putere de temut și nu dorim să avem un război cu poporul rus. Ceea ce s-a spus de către alții în alte ocazii. Noi nu am spus acest lucru, dar pentru ca Ucraina să câștige și focul să înceteze, trebuie să negociem. Președintele ucrainean va trebui să negocieze cu Rusia, și noi, europenii, vom și noi prezenți la această masă, aducând garanții de securitate și elemente care țin de resortul nostru. Aceasta este realitatea și va trebui să se întâmple la un moment dat, și niciun discurs excesiv nu trebuie să vină să ne umbrească viitorul.” – a spus președintele Franței, potrivit traducerii oficiale.

Întrebat de un jurnalist, cum se poate negocia cu Putin, fără ca Rusia să fie umilită, Macron a răspuns

Reporter: Dumneavoastră considerați că Rusia nu trebuie umilită. Întrebarea este cum se poate trata cu un agresor fără să-l umilești, Macron s-a declarat frapat să vadă că ”există o formă de escaladare verbală”.

Președintele Emmanuel Macron: ”Încă din prima zi, Franța a spus clar că Rusia este țara agresoare și că duce un război de agresiune împotriva Ucrainei și poporului ucrainean, și că nu respectă nici integritatea teritorială, nici suveranitatea Ucrainei. Am condamnat ferm acest război în toate structurile internaționale și am luat măsuri. Dificultatea la ora actuală, pe care am discutat-o cu președintele Iohannis este că, bineînțeles că denunțăm această situație, sancționăm Rusia, susținem ucrainenii ca să se lupte, dar să fim lucizi, să constatăm că noi nu ne lansăm într-un război, nu suntem în război cu Rusia. Deci, singura ieșire, singura soluționare posibilă a conflictului este fie o victorie militară a Ucrainei, fie la un moment dat o discuție, pentru că este singura soluție care să permită un acord între Ucraina și Rusia. E o chestiune de bun simț. Sunt frapat să văd că există o formă de escaladare verbală fără să se tragă consecințele acestor declarații. Eu încerc să fiu coerent în ceea ce spun și cu situația de pe teren.”

Sinteza declarațiilor:

Președintele Klaus Iohannis:

– Mă bucur foarte mult să-l am aici pe președintele Franței, Emmanuel Macron.

– Un loc aparte în discuțiile noastre l-a avut pregătirea summit-ului de la Madrid, important pentru securitatea noastră comună.

– O altă temă de interes comun prioritar pentru România și Franța a fost asigurarea securității alimentare la nivel global. România depune eforturi susținute prin oferirea de rute pentru exportul de cereale. Autoritățile noastre caută soluții integrate pentru a face acest export cât mai facil.

 

 

Președintele Klaus Iohannis:

– Mă bucur foarte mult să-l am aici pe președintele Franței, Emmanuel Macron.

– Un loc aparte în discuțiile noastre l-a avut pregătirea summit-ului de la Madrid, important pentru securitatea noastră comună.

– O altă temă de interes comun prioritar pentru România și Franța a fost asigurarea securității alimentare la nivel global. România depune eforturi susținute prin oferirea de rute pentru exportul de cereale. Autoritățile noastre caută soluții integrate pentru a face acest export cât mai facil.

– Am discutat și despre ajutorul substanțial pe care România și Franța îl acordă Republicii Moldova.

– Am avut o discuție cuprinzătoatre și cu privire la extinderea Spațiului Schengen. Am exprimat încrederea că vom conta pe sprijinul Franței.

Președintele Franței, Emmanuel Macron:

– Mulțumesc Romîniei că a acceptat ca Franța să-și asume responsabilitatea pe teritoriul său. De asemenea, mulțumesc armatelor noastre care s-au desfășurat cu o reactibilitate deosebită, în doar câteva zile, ceea ce e un semn al credibilității armatelor.

– Știu că cei care au venit în luna februarie se vor întoarce în munții lor și le mulțumesc și lor și succesorilor săi care vor veni să preia ștafeta.

– Domnule președinte, suntem mândri să ne aflăm aici.

– România nu este pentru Franța ca oricare alta, se bazează pe o prietenie de două secole. România a putut să conteze pe fraternitatea Franței și suntem mândri că această prietenie istorică continuă.

– Rusia este un stat puternic, iar noi nu dorim să avem un război cu poporul rus.

– Din punct de vedere politic și logistic, consider că suntem într-o situație de convergență cu Ucraina, pentru a avea noi discuții de cooperare. Suntem într-un context în care trebuie să asigurăm exportul de cereale din România. Trebuie să transmitem semnale puternice din Europa. De aceea este nevoie ca europenii să rămână uniți. Consiliul European trebuie să ia decizii în această privință. Trebuie să transmitem semnale de susținere, inclusiv în Republica Moldova.

– Încă din prima zi, Franța a spus că Rusia este o țară agresoare, care nu respectă integritatea teritorială și nici suveranitatea Ucrainei. Și am luat măsuri. Dificultatea la ora actuală este că denunțăm această situație, sancționăm Rusia, dar să fim lucizi și să constatăm că noi nu suntem în război cu Rusia. E o chestiune de bun simț, sunt frapat să văd că există o formă de escaladare verbală.

Comments

comments

About the Author