Premierul Victor Ponta a declarat, luni, căLegea amnistiei poate fi adoptată, din motive practice și de politicăpenală, dupăinformarea Comisiei Europene, dacăeste în spiritul Constituției și al reglementărilor europene și dacăexclude faptele de violențăși de corupție, informeazăMediafax.
„PSD susține, de principiu, ideea cădupădiscuția cu Ministerul Justiției, cu CSM, cu ÃŽnalta Curte și dupăinformarea Comisiei Europene, dacăeste în spiritul nu doar al Constituției românești ci și a reglementărilor care se adoptăpe plan europen și dacăexclude faptele de violențăși faptele de corupție, din motive practice și de politicăpenală, poate fi adoptatăLegea amnistiei”, a spus Ponta.
Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, căLegea amnistiei este în dezbatere publicăși va rămâna astfel pânăla data de 1 februarie, pentru a se vedea cănu reprezintă”o chestie ilegală”.
„Apoi a venit problema cu grațierea. Dupăce am avut discuția cu cei de la ambasadă, toatălumea și-a dat seama căel este un proiect normal. Și el este în dezbatere publică. De aceea l-am și oprit de la votul final, ca săfie în dezbatere publicăpânăla 1 februarie, săvadătoatălumea cănu este nicio chestie ilegală”, a precizat Zgonea.
Pe data de 1 februarie 2014 intrăîn vigoare noul Cod penal.
Deputatul PSD Eugen Nicolicea declarat, duminică, într-o conferințăde presă, cănu crede căLegea amnistiei mai poate intra în vigoare înainte de 1 februarie 2014, data la care intrăîn vigoare noul Cod Penal.
Președintele PDL, Vasile Blaga, spunea căPDL ia în calcul „mișcări de stradăserioase” în cazul în care se voteazăîn Parlament Legea Amnistiei, pentru a informa populația despre efectele acesteia, adăugând: „Dacătoți vom fi soldați disciplinați ai acestui partid, vom recâștiga pozițiile avute”.
Proiectul de modificare a Codului Penal și cel privind amnistia trebuie rediscutate și aprobate de Parlament dupăce vor fi analizate și cu Ministerul Justiției, CSM și Parchet, dar și cu Comisia Europeană, pentru a se stabili dacăeste încălcatăvreo obligație internaționalăa României, declara liderul PSD, premierul Victor Ponta.
Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, cădecizia „cu forțăimperativă” a conducerii PNL este ca parlamentarii formațiunii săvoteze împotriva modificărilor la Codul Penal, el precizând și căliberalii nu vor vota legea privind amnistia.
Președintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaților, Bogdan Ciucă, a declarat, joi, referitor Legea amnistierii și grațierii, căorice lucru este perfectibil și căPlenul Camerei ar putea sădecidă, cu majoritate, o reîntoarcere a acesteia la Comisie.
Legea amnistierii a fost scoasăde pe ordinea de zi a sesiunii de vot final a Camerei Deputaților.