LA MULÈšI ANI CELOR CARE POARTĂ NUMELE SFÂNTULUI NICOLAE

Posted on dec. 5 2013 - 8:44pm by petre

Aproape 800.000 de români, majoritatea bărbați, își sărbătoresc onomastica vineri, cu ocazia Sfântului Ierarh Nicolae, potrivit statisticilor Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din Ministerul Afacerilor Interne (MAI).Sfantul Nicolae

Astfel, vineri, își sărbătoresc ziua numelui 796.041 de cetățeni români – 509.656 bărbați și 286.385 femei -, a precizat sursa citată.
Din totalul româncelor a căror onomasticăeste vineri, peste 206.800 poartănumele Nicoleta, 53.797 pe cel de Niculina ori Nicolina, iar alte aproximativ 10.000 de femei, pe cel de Niculița sau Neculița. Alte 4.700 se numesc Nicole și Nikole, 3.300 poartănumele de Nicola ori Nikola, iar aproximativ 3.000, Neculina și Necolina.

Dintre bărbații care își sărbătoresc onomastica de Sfântul Nicolae, peste 325.700 poartănumele Nicolae, circa 60.000, pe cel de Niculai ori Neculai, 29.796 se numesc Niculae, iar alți peste 25.700, Nicu.

De asemenea, peste 45.000 de români se numesc Nicușor, 12.721 poartănumele Nicolaie, 2.200 de români, Niculaie, iar alți peste 1.000, Nicola.

Sfântul Ierarh Nicolae s-a născut în localitatea Pătarădin Asia Mică, în a doua jumătate a secolului al III lea. Participăîn calitate de episcop la primul sinod ecumenic ținut la Niceea în anul 325. Sinodul a condamnat erezia lui Arie, conform căreia Iisus Hristos nu este Fiului lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale. La acest sinod este recunoscut drept un mare apărător al ortodoxiei. Atât de puternic a argumentat Nicolae și atât de încăpățânat a fost Arie, încât, îngrijorat de rupturăcare se putea face în Biserică, viitorul sfânt i-a dat ereticului o palmăîn cadrul sinodului. De la palma Sfântului Nicolae a rămas obiceiul ca, în 5 decembrie, celor neascultători săli se dea o joardăîn semn de avertisment.

Încolindele românești se cântă, în plinăiarna, despre florile dalbe, flori de măr. Dacăne întrebăm de ce de măr, trebuie săștim căbătrânii noștri cunoșteau ca acea joardăa Sfântului Nicolae trebuie săfie una de măr, iar dacăaceasta, pusăîn apă, va înflori pânăla Nașterea Domnului, însemna căsfântul a mijlocit pentru iertarea celui căruia i-a dat crenguța flori albe.

Sfântul Nicolae a avut măsurălucrurilor atât de bună, încât a știut cădupămustrare se cere mângâiere și căîncercările vieții pot fi pentru unii prea apăsătoare. A dăruit mult săracilor, a liniștit pe întristați, a vindecat cu putere de la Dumnezeu pe bolnavi, arătând lumii slava Tatălui ceresc. A rămas în seama ierarhului Nicolae o poveste adevărată, dureroasăși mișcătoare. Zic cei vechi ca, într-o zi, a aflat Sfântul Nicolae despre un tatădin cetatea Mira care, de durere cănu are zestre suficientăsă-și mărite cu cinste fiicele, plănuia săle ia zilele și apoi săse omoare, cănu cumva fetele sale săfie nevoite săajungăbatjocurăbărbaților avuți. Mișcat de durerea tatălui și îngrijorat de soarta fetelor și a bătrânului, Sfântul Nicolae a poruncit slugilor sale săia câteva pungi cu galbeni și săle strecoare în casa familiei aceleia.

Moare în anul 340, iar din anul 1087, moaștele sale se păstreazăla Bari, în sudul Italiei.

Sfântul Nicolae – etimologia

Nicolae este unul dintre numele personale cele mai îndrăgite și mai răspândite. El este format din cuvintele grecești: nike – victorie, biruința și laos – popor, și are înțelesul de „om ce face parte dintr-un popor victorios”. SĂƒrbătoarea lui are și numele de Sân Nicoară, o posibilăderivație din „Sanctus Nicolaus”.

Sfântul Nicolae – Moș Nicolae

Întradițiile românești Moș Nicolae are atribuții străine de statutul său ierarhic: apare pe un cal alb, aluzie la prima zăpadăcare cade la începutul iernii, păzește Soarele care încearcăsăse strecoare pe lângăel spre tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fărăluminăși căldură, ajuta văduvele, orfanii și fetele sărace la măritat, este stăpânul apelor și salveazăde la înec corăbierii și apăra soldații pet imp de război.

Comments

comments

About the Author