Guvernul a schimbat Legile Justiției

Posted on aug. 24 2022 - 1:58pm by petre

Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, pachetul de legi ale justiţiei.

Astfel, Guvernul a aprobat Proiectul de Lege privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Proiectul de Lege privind organizarea judiciară și Proiectul de Lege privind Consiliul Superior al Magistraturii.

 

Înainte de ședința de guvern, premierul Nicolae Ciucă a declarat că procesul în care s-a derulat elaborarea acestui pachet de legi reprezintă un exemplu de maturitate şi respnsabilitate pentru toate instituţiile implicate.

Şeful Executivului şi-a exprimat convingerea că, odată finalizat demersul, reuşim să ieşim de sub mecanismul de control şi verificare şi de asemenea să putem să facilităm decizia pe care toţi românii o aşteaptă, de atât de mult timp, decizia integrării în Spaţiul Schengen.

 

”Este un demers care s-a derulat pe parcursul ultimelor luni şi s-a concretizat într-o activitate cât se poate de consistentă. Ştim cu toţii dezbaterile din ultimii ani, care au generat atât opinii critice sau favorabile, cred că procesul în care s-a derulat elaborarea acestui pachet de legi reprezintă un exemplu de maturitate şi respnsabilitate pentru toate instituţiile implicate”, a spus premierul, conform News.ro.

Cătălin Predoiu: Garantul independenţei procurorilor şi judecătorilor
Cele trei proiecte de legi ale Justiţiei sunt „garantul” independenţei procurorilor şi judecătorilor, a afirmat ministrul Cătălin Predoiu, în deschiderea şedinţei Cabinetului Ciucă, notează Agerpres.

„Legile Justiţiei – legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, privind organizarea judiciară şi privind statutul CSM – sunt fundamentale pentru cariera judecătorilor şi procurorilor, funcţionalitatea instanţelor şi Parchetelor noastre, dar şi a CSM, garantul independenţei Justiţiei potrivit Constituţiei, după părerea mea, cea mai importată instituţie în această ‘constelaţie’ de instituţii care au atribuţii în sistemul judiciar. Aceste trei legi sunt fundamentale pentru Justiţie şi asta explică probabil şi dificultăţile din ultimii ani cu privire la cristalizarea unor proiecte care să îmbunătăţească şi dezbaterile aprinse care au însoţit întotdeauna discutarea proiectelor de modificare a Legilor Justiţiei”, a explicat Predoiu.

Comments

comments

About the Author