ENIGMELE BANATULUI: Calvarul de la Biled, Calea Crucii ridicată pe o movilă misteriosă FOTO-VIDEO

Posted on Mai 8 2014 - 4:14pm by petre

Printre enigmele Banatului, prea puțin cercetate, se numără zecile de movile presărate de-a lungul câmpiei de vest, urme certe a unor civilizații umane din timpuri străvechi.

Puțini specialiști s-a aplecat temeinic asupra acestui subiect, o contribuție importantă în cercetarea și inventarierea acestor vestigii istorice având-o Florin Medeleț și Ion Buligan care au realizat chiar un repertoriu al movilelor de pământ în județul Timiș.Câteva dintre acestea au fost cercetate amănunțit de arheologi, fiind scoase la iveală urme din epoca fierului, din perioadele celtică și romană.

Biled Gologota Kalvar (6)

Una dintre cele mai vizibile astfel de movile, grație situării sale la marginea șoselei Timișoara – Cenad, se găsește înainte de intrarea în Biled și face parte din grupul celor șase movile inventariate de Medeleț și Buligan în zona Biledului. Movila are o înălţime de 8 metri și diametrul de 50 de metri, fiind cunoscută în zonă drept ”Calvarul”, grație unui monument care a fost construit peste ridicătura în formă de popic.

Biled Gologota Kalvar

Calvarul este cea mai bine păstrată colină dintre cele șase de la Biled, restul pierzând semnificativ din dimensiuni din cauza eroziunii naturale.

Biled Gologota Kalvar (5)

Johann Ehrler, în lucrarea sa documentară ”Banatul în evoluția sa până în 1774” a numit movila de la Biled ”una dintre curiozitățile bănățene” și a datat-o în perioada romană, alți autori plasând-o în perioadele avară, cumană sau otomană. Din păcate, movila ”Calvarul” de la Biled nu a fost cercetat în amănunțime, astfel că rămâne încă una dintre enigmele Banatului.

Biled Gologota Kalvar (4)

Încă din anul 1837, pe movilă se găsea o cruce,  după cum reiese din raportul episcopului romano-catolic de Cenad Josef  Lonovics. Tot din raportul episcopului se ştie că anual, în Vinerea Mare, la ora 6 dimineaţa avea loc o procesiune la această cruce.

Biled Gologota Kalvar (3)

Monumentul aflat acum pe colină, ”Calea Crucii”, ”Calvarul” sau ”Golgota” a fost ridicat la iniţiativa parohului romano-catolic de Biled, Paul Novac, între anii 1869-1872 fiind zidite statuile care amintesc de patimile lui Isus Cristos pe Calea Crucii.

Biled Gologota Kalvar (2)

Calvarul (Kalvarienberg) a devenit emblema localităţii, având o valoare simbolică deosebită şi străjuind destinele bilezenilor de-a lungul vremii.

Biled Gologota Kalvar (1)

Se mai spune că monumentul a fost ridicat în memoria primului sat cu numele Biled atestat în zona în secolul al XV-lea şi ai cărui locuitori au murit cu toţii de malarie.

 

Statuetele originale, construite din gips, care străjuiau “Calvarul”, au fost distruse în perioada comunistă. După 1989, etnicii germani plecaţi din România au strâns bani şi au plătit refacerea monumentului şi a unuia dintre cimitirele din sat. Au înlocuit crucile, iar figurinele care reprezintă drumul Mântuitorului au fost refăcute din bronz.

 

 

Comments

comments

About the Author