CICLONUL a ajuns deasupra României – fenomene meteo extreme care nu s-au mai văzut de ani buni

Posted on iul. 13 2019 - 9:59am by petre

Un val de aer rece, care a intrat prin nord-vest, a adus iarna la munte, unde a nins chiar în luna lui cuptor. Pe creste, s-a așternut un strat de zăpadă de câțiva centimetri, iar vineri nopte, la Vârful Omu, a fost viscol.

În Bucegi, la 2.500 de metri, este iarnă în toată regula. Vineri-noapte a nins, vântul a suflat ca turbat iar temperatura a coborât sub zero grade Celsius. În doar câteva ore, s-a aşternut un strat nou de zăpadă.

Întâlnim această situaţie pentru prima dată în ultimii opt ani. Se simte un frig pătrunzător şi este ceata densă.

Turiştii care au urcat pe munte, cu telcabina din Buşteni au fost luaţi prin surprindere de peisaj. Mulţi erau îmbrăcaţi de vară, cu pantaloni scurţi şi doar câţiva aveau la ei haine mai groase.

Tânără: „Aseară era cald şi dintr-o dată a venit grindină. S-a trecut de la un fenomen la altul. Mi-am luat mănuşi şi trei straturi de haine.”

La Bălea Lac, termometrele au indicat aseară doar un grad Celsius. Cerul a fost brăzdat de fulgere.

Ninsorile, neobişnuite pentru acesta perioadă, au fost aduse de un val de aer rece care a intrat în România prin nord-vest.

Roxana Bojariu, șef secția climatologie ANM: „Pe fondul unui ciclon care se afla deasupra României, care prin mişcarea să trage aer dinspre zonele nordice, îl aduce taman deasupra României şi asteste sisteme de vreme se perdina foarte rapid, îşi modifica foarte rapid caracteristicile şi rezultatele se văd în temperatura, nebulozitate.”

Dacă sâmbătă, în România, vremea se va încălzi uşori – de duminică meteorologii anunţa o scădere a temperaturilor. De asemenea, sunt aşteptate ploi cu descărcări electrice.

sursa: ProTV

Comments

comments

About the Author