Ce legăturăs-a născut între Radu Jude, Teatrul Național din Timișoara și Ingmar Bergman?

Posted on feb. 3 2016 - 3:10pm by petre

Dupănouăani în care a făcut film – ca scenarist, regizor È™i producător – cunoscutul regizor Radu Jude a provocat Teatrul NaÈ›ional din TimiÈ™oara, răspunzând, totodată, provocării NaÈ›ionalului È™i iată, regizeazăprimul său spectacol de teatru: Scene dintr-o căsnicie de Ingmar Bergman. Piesa celebrului regizor suedez, în traducerea lui Carmen Vioreanu, explorează– alternând umorul cu sarcasmul – disoluÈ›ia unei familii, efectele sindromului „singurătate în doi„ È™i paradoxurile despărÈ›irii.AFERIM! Radu Jude_photo credit Silviu Ghetie (800x533)

Radu Jude este, în acest moment, unul dintre cei mai premiați regizori de film din România. Nominalizat, anul trecut, la Ursul de Aur și câștigător al unui Urs de Argint la Berlin, Radu Jude are în portofoliu, printre altele, Premiul Confédération Internationale des Cinémas D’Art et Essai (C.I.C.A.E.), Premiul pentru cel mai bun film de scurtmetraj la Festivalul de Film de la Sundance (SUA) și alte 10 premii naționale (între care opt premii Gopo). Cea mai recentădistincție a sa vine dinspre instituția prezidențială, regizorul fiind decorat de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Național „Pentru Merit„ în grad de Cavaler, la propunerea ministrului Culturii.

Teatrul Național din Timișoara face, prin montarea spectacolului Scene dintr-o căsnicie, încăun pas în direcția cercetării noilor forme de expresie artisticăde sintezărezultate din întâlnirea teatrului cu celelalte arte. Este un experiment la care publicul este invitat săparticipe prin intermediul actorilor Ion Rizea, Claudia Ieremia și Alina Ilea. Scenografia spectacolului este semnatăde Iuliana Vîlsan, de asemenea un artist important în artele vizuale din România, având în portofoliul său numeroase premii și nominalizări.
Premiera spectacolului este programatăjoi, 10 martie, de la ora 19, la Sala 2 a Teatrului Național din Timișoara.

„ÎntoÈ›i aceÈ™ti ani, Teatrul NaÈ›ional È™i-a propus sădeschidădrumuri noi în arta teatrală. Faptul căpublicul a fost în număr din ce în ce mai mare alături de noi este o dovadăcăprovocările- nu puÈ›ine – prin care am trecut noi, creatorii spectacolului È™i producÈ›iei de teatru din Teatrul NaÈ›ional, cei din scenă, ca È™i cei din spatele scenei, au devenit de fiecare datăoportunități pentru spectatori, oportunităti pentru cunoaÈ™tere prin artă, ceea ce ne-a motivat sămergem mereu mai departe. ÃŽntâlnirea dintre spectatorii Teatrului NaÈ›ional din TimiÈ™oara È™i Radu Jude, alături de trei dintre actorii importanÈ›i ai NaÈ›ionalului timiÈ™orean, un scenograf român important È™i –  last but not least – Ingmar Bergman, este un eveniment original, o cercetare pe artăvizualăvie, nu din peliculă, ci din multătrăire live, din cuvânt, teatru È™i o cantitate nemărginităde viață. Sunt foarte bucuroasăcăRadu Jude a ales Teatrul NaÈ›ional din TimiÈ™oara pentru acest experiment valoros la nivel naÈ›ional È™i european„, declarăAda Lupu Hausvater, managerul Teatrului NaÈ›ional dinTimiÈ™oara.

Comments

comments

About the Author