Apararea unui avocat pe Noul Cod Penal si de Procedura Penala

Posted on feb. 5 2014 - 12:29pm by petre

de avocat Mariu Coltuc
Mi-am pus intrebarea ce ar trebui sa spun unui eventual client in domeniul penal.
Cazul ipotetic
X este chemat la politie si suna avocatul pentru a-l asista.Te intreaba: am vazut la televizor ca au intrat in vigoare Noile Coduri. Ma ajuta cu ceva? Ce fac?
Raspunsul unui avocat nu este asa simplu. In primul rand trebuie vazut dosarul, incadrarea juridica, stadiul procesual si alte elemente. Dar care sunt institutiile care il ajuta pe un suspect sau inculpat conform Noului Cod de procedura penala si Codului Penal

Coltuc

1.Renuntarea la urmarire si clasarea
Dupăexaminarea sesizării, când constatăcăau fost strânse probele necesare potrivit dispozițiilor art. 285, procurorul, la propunerea organului de urmărire penalăsau din oficiu, soluționeazăcauza prin ordonanță, dispunând:
a) clasarea, când nu exercităacțiunea penalăori, dupăcaz, stinge acțiunea penalăexercitată, întrucât existăunul dintre cazurile prevăzute la art. 16 alin. (1);
b) renunțarea la urmărirea penală, când nu existăinteres public în urmărirea penalăa inculpatului.

2.Clasarea se dispune când:
a) nu se poate începe urmărirea penalăîntrucât nu sunt întrunite condițiile de fond și formăesențiale ale sesizării ori existăunul dintre cazurile prevăzute la art. 16 alin. (1);
b) nu se poate pune în mișcare acțiunea penalăsau aceasta nu mai poate fi exercitatăîntrucât existăunul dintre cazurile prevăzute la art. 16 alin. (1)
Renunțarea la urmărirea penală
(1)    Încazul infracțiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa închisorii de cel mult 5 ani, procurorul poate renunța la urmărirea penalăcând, în raport de persoana inculpatului, de conduita avutăanterior săvârșirii infracțiunii, de conținutul faptei, de modul și mijloacele de săvârșire, de scopul urmărit și de împrejurările concrete de săvârșire, de urmările produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârșirea infracțiunii, de eforturile depuse de inculpat pentru înlăturarea sau diminuarea consecințelor infracțiunii, constatăcănu existăun interes public în urmărirea acestuia.

(2)    Renunțarea la urmărirea penalăpoate avea loc numai dupăpunerea în mișcare a acțiunii penale și înainte de sesizarea camerei preliminare.
(3)    Procurorul dispune ca inculpatul săîndeplineascăuna sau mai multe dintre următoarele obligații:
a) săînlăture consecințele faptei penale sau sărepare paguba produsăori săconvinăcu partea civilăo modalitate de reparare a acesteia;
b) săcearăpublic scuze persoanei vătămate;
c) săîși îndeplineascăobligațiile de întreținere scadente;
d) săpresteze o muncăneremuneratăîn folosul comunității, pe o perioadăcuprinsăîntre 30 și 60 de zile, în afarăde cazul în care, din cauza stării de sănătate, persoana nu poate presta aceastămuncă;
e) săfrecventeze un program de consiliere derulat sau monitorizat de serviciul de probațiune.
Încazul în care procurorul dispune ca inculpatul săîndeplineascăobligațiile prevăzute la alin. (3), prin ordonanțăstabilește termenul pânăla care acestea urmeazăa fi îndeplinite, care nu poate fi mai mare de 6 luni.

Ordonanța de renunțare la urmărire cuprinde, dupăcaz, mențiunile prevăzute la art. 286 alin. (2), precum și dispoziții privind măsurile dispuse conform alin. (3) din prezentul articol și art. 315 alin. (2)-(4), termenul pânăla care trebuie îndeplinite obligațiile prevăzute la alin. (3) din prezentul articol și sancțiunea nedepunerii dovezilor la procuror, precum și cheltuielile judiciare.
Dacăinculpatul nu dovedește îndeplinirea obligațiilor în termen de 6 luni de la comunicarea ordonanței, procurorul revocăordonanța. O nouărenunțare la urmărirea penalănu mai este posibilăîn aceeași cauză.
Inculpatului și celorlalte persoane interesate, care au solicitat comunicarea soluției, li se comunicăo copie a ordonanței prin care procurorul a dispus renunțarea la urmărirea penală.

Cazurile care împiedicăpunerea în mișcare și exercitarea acțiunii penale
(1)    Acțiunea penalănu poate fi pusăîn mișcare, iar când a fost pusăîn mișcare nu mai poate fi exercitatădacă:
a) fapta nu există;
b) fapta nu este prevăzutăde legea penalăori nu a fost săvârșităcu vinovăția prevăzutăde lege;
c) nu existăprobe căo persoanăa săvârșit infracțiunea;
d) existăo cauzăjustificativăsau de neimputabilitate;
e) lipsește plângerea prealabilă, autorizarea sau sesizarea organului competent ori o altăcondiție prevăzutăde lege, necesarăpentru punerea în mișcare a acțiunii penale;
f) a intervenit amnistia sau prescripția, decesul suspectului ori al inculpatului persoanăfizicăsau s-a dispus radierea suspectului ori inculpatului persoanăjuridică;
g) a fost retrasăplângerea prealabilă, în cazul infracțiunilor pentru care retragerea acesteia înlăturărăspunderea penală, a intervenit împăcarea ori a fost încheiat un acord de mediere în condițiile legii;
h) existăo cauzăde nepedepsire prevăzutăde lege;
i) existăautoritate de lucru judecat;
j) a intervenit un transfer de proceduri cu un alt stat, potrivit legii.

Acordul de recunoastere vinovatie
Încursul urmăririi penale, dupăpunerea în mișcare a acțiunii penale, inculpatul și procurorul pot încheia un acord, ca urmare a recunoașterii vinovăției de către inculpat.
Efectele acordului de recunoaștere a vinovăției sunt supuse avizului procurorului ierarhic superior. Acordul de recunoaștere a vinovăției poate fi inițiat atât de către procuror, cât și de către inculpat.
Limitele încheierii acordului de recunoaștere a vinovăției se stabilesc prin avizul prealabil și scris al procurorului ierarhic superior.
Dacăacțiunea penalăs-a pus în mișcare fațăde mai mulți inculpați, se poate încheia un acord de recunoaștere a vinovăției distinct cu fiecare dintre aceștia, fărăa fi adusăatingere prezumției de nevinovăție a inculpaților pentru care nu s-a încheiat acord.
Inculpații minori nu pot încheia acorduri de recunoaștere a vinovăției

Pedeapsa se reduce cu 1/3
Atentie! Se poate cere doar in cursul urmaririi penale, si nu ca fostul 320 indice 1 si in cursul judecatii, pana la inceperea cercetarii judecatoresti.
Daca veti recunoaste total in judecata va fi circumstanta atenuanta.
Cabinet de avocat Coltuc
www.coltuc.ro
av.COLTUC MARIUS
0745150894

Comments

comments

About the Author