ALERTĂ ROȘIE în România! Pericol de catastrofă, desfășurare uriașă de forțe de intervenție

Posted on oct. 2 2022 - 11:42am by petre

O desfăşurare impresionantă de forţe are loc, în aceste momente, la lacul de acumulare de la barajul Tăul Mare din judeţul Alba, acolo unde au fost desoperite fisuri.

Update. Sute de oameni au fost evacuaţi din Roşia Montană, dar şi alte sate care ar putea fi în pericol din cauza barajului fisurat.

La faţa locului, zeci de pompieri intervin cu motopompe de mari dimensiuni pentru a scoate apa din lacul de acumulare şi astfel să reducă pericolul unei viituri.

84 de persoane au fost evacuate sau au plecat singure la rude, iar alte aproape 200 au refuzat evacuarea, după ce autoritățile au dispus acest lucru în localitatea Roșia Montană, județul Alba. Decizia a fost luată după fisurile apărute la barajul lacului Tăul Mare.

Potrivit ISU Alba, 268 de persoane au fost vizate de această evacuare. Acestea au fost informate și alertate cu privire la evacuare prin 4 mesaje RO-Alert, dar și de echipaje mixte formate din polițiști, jandarmi și pompieri și angajați ai administrației locale, care au mers din casă în casă.

70 de localnici au plecat la rude, iar alte 14 au solicitat autorităților evacuarea și cazarea în spațiile puse la dispoziție.

„Din cei 268 de localnici, un numnăr de 70 s-au autoevacuat la rude în apropiere, iar 14 au solicitat evacuarea cu mijloace și în cadrul unor locații puse la dispoziție de administrația locală. Restul au refuzat evacuarea și au semnat formulare că refuză evacuarea în această situație de urgență”, a declarat Radu Botezan, purtătorul de cuvânt al ISU Alba, potrivit Mediafax.

Fisuri în barajul de la Roşia Montană. Sute de persoane sunt evacuate

Totodată, pentru informarea cetățenilor, ISU Alba a transmis un mesaj prin intermediul sistemului Ro-Alert.

„Populația de pe raza localității Roșia Montana va lua imediat masuri pentru autoevacuare, ca urmare a unei avarii la barajul lacului de acumulare Taul Mare.

Persoanele care nu se pot autoevacua, vor fi evacuate cu sprijinul autorităților locale. În acest moment nu există un risc iminent pentru populaţia din avalul acumulării, însă preventiv se impun masuri pentru evacuare. Autoritățile locale şi județene au luat măsuri pentru punerea în siguranță a acumulării.

Autoritățile vor aduce la cunoștința populației dacă starea de risc va impune alte măsuri”, informează ISU Alba

 

Potrivit ISU Alba, primarul comunei Roşia Montană a sesizat prin apel la 112 o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare.

 

În acest context, au fost dispuse până în aceste momente, următoarele măsuri:

A fost convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență al comunei Roșia Montană;
S-a întrunit Comitetul Județean pentru Situații de Urgență al jud. Alba;
S-a activat Centrul Județean de Conducere şi Coordonare a Intervenției;
La nivelul ISU Alba a fost alertată grupa operativă, iar personalul subunităților de intervenție aflat în ture libere a fost chemat la serviciu pentru creșterea capacității de intervenție;
în zona Lacului Piscicol Tăul Mare au fost dislocate următoarele forţe şi mijloace:
– 2 Autocamioane de Intervenție dotate cu motopompe remorcabile de mare capacitate (fiecare 10.000 l/min)
– 2 autospeciale 4×4 cu capacitate mărită de trecere;
– 2 microbuze de transport
– 3 ofițeri şi 40 de subofițeri şi soldați aparținând ISU Alba
– buldozer asigurat prin grija administrației locale pentru facilitarea accesului autospecialelor de Intervenție
-personal aparținând IPJ şi IJJ pentru asigurarea ordinii publice şi a celorlalte măsuri specifice.

Comments

comments

About the Author