Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului – VIDEO CUMPLIT

Posted on ian. 27 2019 - 10:16pm by petre

27 ianuarie este în lumea întreagă ziua comemorării victimelor Holocaustului, cum se numește uciderea a șase milioane de evrei în timpul celui de-al doilea război mondial. Data a fost aleasă de Națiunile Unite în 2005 pentru că la 27 ianuarie 1944 trupele sovietice au eliberat cel mai sinistru dintre lagărele de concentrare naziste, Auschwitz-Birkenau, aflat în Polonia.

Crimele naziștilor și ale aliaților lor împotriva evreilor au avut loc nu doar în țările ocupate de germani, ci și în cele aliate cu ele.

Aceastăcomermorare a fost decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005, adoptată la a 42-a ședință plenară. La 24 ianuarie 2005, în cadrul unei ședințe speciale, Adunarea Generalăa Națiunilor Unite a marcat a 60-a aniversare a eliberării lagărelor de concentrare naziste și sfârșitul Holocaustului care a avut ca rezultat uciderea a 6 milioane de evrei europeni și a milioane de persoane de alte naționalități de către regimul nazist german.

27 ianuarie este data la care, în 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau (astăzi în Polonia) a fost eliberat de armata sovietică.

Înainte de rezoluția 60/7, se instituiseră zile naționale de comemorare a Holocaustului, cum ar fi Der Tag des Gedenkens an die Opfer des Nationalsozialismus (Ziua Comemorării Victimelor Național-Socialismului) în Germania, stabilită printr-un decret al Președintelui Germaniei Roman Herzog la 3 ianuarie 1996. Din 2001, 27 Ianuarie fusese și Ziua Holocaustului în Regatul Unit.

credit foto: Getty Images

Comments

comments

About the Author