Polițiștii timișeni, împreunăcu reprezentați ai Muzeului Banatului și Universității de Vest Timișoara, au organizat o întrunire, în scopul conștientizării prejudiciilor grave pe care le produce traficul ilicit cu bunuri culturale mobile și încurajarea, atât a populației cât și a instituțiilor publice și private, săraporteze cazurile de trafic ilicit de bunuri culturale mobile.
Factorii educaționali (familia, școala, mass-media, fundațiile si organizațiile care desfășoarăactivități în domeniul educației), pot contribui la înțelegerea apartenenței la neam a fiecărui individ si la consolidarea conștiinței morale individuale, astfel încât fiecare membru al societății săse simtădator sa protejeze bunurile culturale care aparțin tezaurului național.
Inspectoratul General al Politiei Romane în parteneriat cu Fundația Colegium XXI desfășoarăProiectul CUNOAȘTE ȘI PROTEJEAZĂ PATRIMONIUL CULTURAL NAÅ¢IONAL, care urmărește săofere tinerilor informații privind tezaurul cultural național mobil și săaccentueze importanta fiecărui individ in procesul de apărare a integrității valorilor culturale naționale.
Înacest context, azi, 08 aprilie a.c., polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Timiș au organizat o întrunire, în incinta Muzeului Banatului, în cadrul căreia au fost prezentate obiecte de patrimoniu recuperate de polițiști în cauzele penale instrumentate.
La activitate au participat și dr. DRAȘOVEAN FLORIN – arheolog la Muzeul Banatului, dr. FLUTUR ALEXANDRU – arheolog la Muzeul Banatului, lector universitar dr. TIMOC Călin – din cadrul Universității de Vest Timișoara – Facultatea de Istorie, MARCOV ZORAN – muzeograf și specialist în arme.
Polițiștii au readus în atenție cea mai recentăacțiune executatăpe aceastălinie, în cursul lunii martie a.c., când polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Timiș, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângăCurtea de Apel Timișoara, au efectuat o percheziție pe raza municipiului la domiciliul unui bărbat de 44 ani, intr-un dosar în care se fac cercetări referitoare la operațiuni ilegale cu obiecte de patrimoniu.
Înurma percheziției, polițiștii au descoperit în locuința bărbatului 30 de arme, 14 săbii, 3 baionete, o coloanăvotivăromană, 4 pietre de râșnițe, 6 posibile sarcofage romane, toate fiind susceptibile a face parte din patrimoniul cultural național.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații.