Administrația Naționalăde Meteorologie a realizat o estimare a evoluției valorilor termice și a precipitațiilor în intervalul 9 – 22 februarie, pentru toate regiunile din țară: Banat, Crișana, Transilvania, Maramureș, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia și la munte.
Estimarea este realizatăfolosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată(ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime și minime, mediate pentru fiecare regiune a țării și adaptate local cu modele statistice și sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicatăde apariție a precipitațiilor.
BANAT
Pornind de la temperaturi maxime medii apropiate de 0 grade, procesul de încălzire a vremii va culmina pe 16 februarie, când valorile termice diurne vor atinge medii de 7…8 grade, ușor mai ridicate decât normele regionale în aceastăperioadădin an. La rândul ei, media temperaturilor minime va crește de la -6…-5 grade în primele douănopți spre -2 grade la începutul celei de-a doua săptămâni. ÃŽntre 17 și 22 februarie, media maximelor termice va oscila ușor în jurul valorii de 8 grade, iar aceea a minimelor se va menține foarte aproape de -2 grade, conturându-se astfel un regim termic apropiat de cel normal pentru a doua parte a lunii februarie.
Exceptând primele douăzile, când izolat va ninge slab, precipitațiile vor lipsi în prima săptămînă. Înintervalul 17 – 22 februarie va fi posibilăreapariția precipitațiilor slabe, de data aceasta predominant sub formăde ploaie.[EPSB]
Vin-o alaturi de noi pe Facebook
[/EPSB]
CRIȘANA
Înprima zi, media temperaturilor maxime va fi de -1 grad, apoi va fi în creștere pânăîn 16 februarie, spre 6 grade, adicăpeste normalul acestei perioade din an. Ulterior, aceastămedie se va situa între 5 și 7 grade. Media temperaturilor minime va crește, de asemenea, de la -7 grade în primele douănopți spre -2 grade la sfârșitul primei săptămâni, iar între 17 și 22 februarie vor fi doar mici oscilații în jurul acestei ultime valori, ceea ce atestă, pentru a doua parte a intervalului de prognoză, un regim termic foarte apropiat de cel normal.
Înprimele 24-36 de ore se mai pot semnala ninsori slabe, dar, ulterior, numai în intervalul 17 – 22 februarie va crește probabilitatea de apariție a precipitațiilor, mai ales sub formăde ploaie.
TRANSILVANIA
Pe parcursul primei săptămâni, valorile termice diurne vor crește de la o medie de -3 grade, pe 9 februarie, pânăla 3 grade, pe 16 februarie, dar temperaturile minime vor fi permanent mai scăzute decât în mod obișnuit și cu precădere în intervalul 9 – 13 februarie, când în acestăregiune va fi ger pe timpul nopților și al dimineților. ÃŽntre 17 și 22 februarie, vremea va fi apropiatăde normalul termic specific acestei perioade, respectiv se estimeazăcămedia maximelor termice va fi cuprinsăîntre 2 și 4 grade, iar aceea a minimelor va fi de -5…-4 grade.
Înprimele zile ale săptămânii 9-16 februarie, pe arii restrânse vor fi ninsori slabe, iar pe parcursul celei de-a doua săptămâni crește probabilitatea apariției precipitațillor slabe, mixte, favorizând izolat formarea poleiului.
MARAMUREȘ
Înprimele douăzile, când media temperaturilor maxime va fi de -2…0 grade, iar aceea a minimelor se va situa în jurul valorii de – 7 grade, vremea va fi rece, local geroasănoaptea și dimineața. Dupădata de 11 februarie sunt estimate numai medii pozitive ale valorilor maxime, 2 la 4 grade, posibil 5 grade pe 17 februarie, dar nopțile vor fi reci pânăla sfârșitul intervalului de prognoză, întrucât media temperaturilor minime se va încadra permanent în ecartul -5…-3 grade. Înaceste condiții, regimul termic al acestei regiuni caracteristic celor douăsăptămâni poate fi apreciat drept ușor mai rece decât cel obișnuit pentru a doua și începutul celei de-a treia decade a lunii februarie.
Pe arii restrânse va ninge slab în 9 și 10 februarie, iar dupădata de 14 februarie și pânăpe 22 februarie vor fi posibile, zilnic, precipitații slabe, mixte și izolat vor fi condiții de polei.
MOLDOVA
Întimpul primei săptămâni, deși temperaturile maxime vor crește treptat, de la o medie în jurul a -1 grad, pe 9 și 10 februarie, pânăla 6 grade, pe 16 februarie, temperaturile minime se vor menține scăzute, ceea ce se va resimți îndeosebi în intervalul 9 – 12 februarie, când în aceastăregiune, local, va fi ger pe timpul nopților și al dimineților. ÃŽntre 17 și 22 februarie, vremea se va apropia de cea normalăpentru aceastăperioadădin an, respectiv media maximelor termice va fi de 4…5 grade, iar aceea a minimelor va oscila între -4 și -2 grade.
Înprimele zile ale săptămânii 9-16 februarie, pe arii restrânse vor fi ninsori slabe, iar între 17 și 22 februarie crește probabilitatea apariției precipitațillor slabe, mixte, care pot favoriza, izolat, depunerile de polei.
DOBROGEA
Dupăo ușoarăscădere a temperaturilor maxime spre o medie de 0 grade, între 12 și 16 februarie procesul de încălzire a vremii se va traduce prin creșterea acestei medii spre valori de 5…6 grade, foarte apropiate de climatologia regiunii în aceastăperioadădin an, valori care se vor menține pânăîn 22 februarie. La rândul ei, media temperaturilor minime va fi mai scăzutăîn primele nopți, când local va fi ger în Dobrogea continentală, dar apoi va crește de la -5…-4 grade pe 12 februarie spre 0 grade la mijlocul celei de-a doua săptămâni, urmând ca ulterior săscadădoar cu un grad. ÃŽntr-o asemenea situație se poate aprecia că, treptat, regimul termic va deveni cel normal pentru a doua parte a lunii februarie.
Aproape sigur precipitațiile vor lipsi pe parcursul primei săptămâni, dar vor fi posibile între 17 și 22 februarie, când va ploua slab în unele zile, pe arii restrânse.
MUNTENIA
Vremea va fi mult mai rece decât normal în primele trei zile, când media temperaturilor maxime va fi în jurul a 0 grade, iar aceea a temperaturilor minime va coborî pânăla -10…-11 grade, deci vor fi nopți și dimineți geroase în cea mai mare parte a regiunii. ÃŽncepând din 12 februarie și pânăpe 17 februarie, regimul termic se va apropia de cel normal pentru aceastăperioadă. Astfel temperaturile maxime, în medie, vor crește de la 2 la 6…7 grade, iar media temperaturilor minime va ajunge la -3 grade. Cum între 18 și 22 februarie se estimeazădoar mici oscilații ale temperaturii aerului în jurul acestor ultime medii diurne și nocturne, regimul termic va evolua, în general, în limite normale.
La începutul intervalului, izolat, se pot semnala ninsori slabe, dar, ulterior, probabilitatea de apariție a precipitațiilor, mai ales ploi, va fi mai ridicatădoar în perioada 17 – 22 februarie.
OLTENIA
Pânăpe 12 februarie, vremea va fi mult mai rece decât în mod obișnuit, cu o medie a temperaturilor maxime în jurul a 0 grade și a temperaturilor minime în jur de -12 grade, ceea ce semnificănopți și dimineți geroase în cea mai mare parte a regiunii. ÃŽntre 13 și 17 februarie, regimul termic se va apropia treptat de cel normal pentru aceastăperioadă. Astfel temperaturile maxime, în medie, vor crește de la 3 la 6…7 grade, iar media temperaturilor minime va urca de la -8 la -3 grade. Pentru intervalul 18 – 22 februarie se estimeazămenținerea, cu mici oscilații, ale acestor ultime medii diurne și nocturne, astfel căregimul termic va evolua, în general, în limite normale.
Probabilitatea de apariție a precipitațiilor, mai ales sub formăde ploaie, va fi mai ridicatăîn perioada 17 – 22 februarie, iar pe 9 februarie, izolat, se pot semnala ninsori slabe.
LA MUNTE
Pânăpe 13 februarie, media temperaturilor maxime va crește de la -10 la 2 grade, dar temperaturile minime vor fi mult mai scăzute decât în mod obișnuit, cu o medie între -15 și -8 grade, ceea ce semnificănopți și dimineți geroase în toatăregiunea. ÃŽncepând cu data de 14 februarie, regimul termic va fi apropiat de cel normal pentru aceastăperioadă. Astfel, temperaturile maxime, în medie, se vor situa între -1 și 2 grade, iar media temperaturilor minime va fi încadratăîntre -7 și -4 grade.
Local vor fi ninsori în general slabe în primele douăzile și din nou, temporar, în cursul celei de-a doua săptămâni.
sursa: Mediafax