Importurile de carne de porc în creștere din Ungaria, unde TVA a scăzut de la 1 ianuarie de la 27% la 5%, ar putea duce la ieftinirea cărnii de porc de pe piața româneascăîn următoarele luni, a declarat agenției MEDIAFAX Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc.
„Crescătorii de porci sunt îngrijorați de importurile care vin din Ungaria, dupăce de la 1 ianuarie la ei a scăzut TVA la carne de porc de la 27% la 5%. Lor le convine săvândăaici, unde prețul e mai mare decât în Ungaria. Chiar dacăvând la prețul de la ei, câștigădin diferența de TVA, care la noi e 24%”, a spus Ladoși.
El a afirmat căsituația va genera și importuri la negru de pe piața maghiară. Astfel de situații se întâmplăfrecvent când existădiferențe mari de TVA între țări vecine.
Guvernul ungar a redus de la începutul acestui an TVA pentru porci vii și carnea de porc de la 27%, cel mai ridicat nivel din UE, la 5%, pentru a proteja producătorii locali de importurile mai ieftine.
„Va fi o presiune pe piața românească. Au început deja săcreascăimporturile, dar doar regional, deocamdată, în Bihor, Satu Mare și Arad. Ungurii vin cu carnea și o vând unde pot, la magazine mici, la măcelării sau la procesatori mai mici. Ne așteptăm ca în aceste condiții prețul cărnii de porc pe piața româneascăsăscadă”, a mai spus oficialul asociației.
Problemele producătorilor români ar putea fi amplificate și de refuzul Rusiei de a mai primi importuri de carne de porc din UE, dupăce s-au depistat cazuri de pestăporcină.
„Va crește astfel pe piața europeanăcantitatea de carne de porc disponibilă, pentru căo parte s-ar fi dus în Rusia”, a explicat Ladoși.
Înprimele zece luni ale anului trecut, România a importat 121.000 de tone de carne de porc, în valoare de 223 milioane de euro, și 33.000 de tone de porci vii, care au costat 80 de milioane de euro. Comparativ cu perioada similarădin 2012, cantitate de carnea de porc importatăa scăzut cu 5,4%, însăa crescut cu 2,2% ca valoare. Înacelași timp, greutatea animalelor vii importate a coborât cu 2,7%, dar s-a plătit pentru ele cu 5,3% mai mult.
Cantitatea de carne de porc importatăîn 2012 a depășit 156.000 de tone, fațăde 158.000 de tone în 2011, și a costat 267 de milioane de euro (269 milioane euro în 2011). În2012 s-au importat 40.500 de tone de porci vii, pentru care au fost plătite 90 de milioane de euro, în timp ce importurile de porci vii în anul anterior au fost de 29.500 de tone (62 de milioane de euro).
De la 1 ianuarie, România poate exporta carne de porc în statele Uniunii Europene, dupăce în ultimii zece ani acestea au fost sistate din cauza restricțiilor impuse ca urmare a descoperirii unor cazuri de pestăporcină.