Una dintre cele mai frumoase biserici din Timișoara împlinește 81 de ani de la sfințire

Posted on oct. 15 2018 - 1:36pm by petre

Una dintre bijuteriile arhitectonice ale Timișoarei și ale ortodoxiei împlinește 81 de ani de la sfințire și 94 de la punerea pietrei de temelie.

La începutul secolului trecut, în parohia Mehala exista o bisericămai mică pentru creștinii ortodocși români din acest cartier. Ea era neîncăpătoare și din această cauză, consiliul parohial încă din 1909 a hotărât să construiască o biserică mai mare. Din cauza primului război mondial, acțiunea se oprește.

Aprilie 1924 este momentul la care se demarează procedura legală de începere a zidirii bisericii noi, actuala biserică. Comitetul parohial de atunci face o cerere la primărie pentru obținerea unui teren adecvat, iar aceasta oferă 3000 mp în zona pieței Avram Iancu. Proiectele de construire au fost realizate de profesorul Victor Vlad și inginerul șef al orașului, Adrian Suciu, și aveau în calcul un spațiu pentru credincioși de 1500 persoane, fără balcoane.

La 4 octombrie 1925 se pune piatra de temelie și sfințire, având ca hram „Înălțarea Domnului”. Cu aceastăocazie au fost prezenți principele Carol (viitorul rege Carol al II-lea), moștenitorul tronului regal, și soția sa, principesa Elena. Au participat Preasfinția Sa Dr. Grigore Gh. Comșa, episcop al eparhiei Aradului, preoți, credincioși și oficialitățile orașului, primarul, prefectul. Perioada în care s-a realizat construcția a cerut mult efort material și nu numai, dar odată cu sfințirea bisericii la 10 octombrie 1937, visul românilor ortodocși din cartierul Mehala se împlinește.

În prezent, biserica ortodoxădin Mehala are nevoie de o „haină” nouă. Pentru ca acest lucru să se întâmple, este nevoie de ajutorul tuturor credincioșilor care iubesc biserica.

Comments

comments

About the Author