De zeci de ani, în spațiul public timișorean s-a perpetuat un neadevăr istoric care s-a transformat în legendă urbană.
Povestea, preluată și de autorități, spune că cei doi stejari din fața vechii garnizoane din Piața Libertății din Timișoara ar fi fost plantați de către Suveranii României Mari.
Din păcate, este doar o poveste scornită din superficialitate și neștiință.
Adevărul istoric este cu totul altul.
Într-adevăr, cei doi copaci au fost plantați într-o ceremonie, la 1 mai 1923, dar la ceremonie personalitățile cu rangul cel mai înalt au fost primarul Lucian Georgevici și, posibil, prefectul Iuliu Coste.
Din păcate, Suveranii României Mari nu efectuaseră încă nicio vizită la Timișoara, cu excepția zilei de 2 martie a anului 1919, când Regina Maria, împreună cu principesele Elisbatea, Maria şi Ileana au trecut prin Gara capitalei Banatului în drum spre Londra.
Așadar, să ne întoarcem la 1 mai 1923, o zi de marți, când autoritățile din Timișoara au organizat o ceremonie pentru sădirea ”Arborilor încoronării”
Evenimentul a fost, de fapt, ignorat de presa românească și cea în limbile germană și maghiară din Timișoara, cu excepția ziarului Nădejdea, care, în ediția din 2 mai 1923 a publicat o știre în pagina 3:
”Arborii încoronării.
Marţi după masă s’a sărbătorit cu mult fast şi cu defilarea trupelor în faţa autorităţilor, sădirea arborilor încoronării in piaţa Libertăţii din Timişoara.
Sădirea arborilor întru amintirea evenimentelor istorice este tradiţie veche a popoarelor latine şi germanice, contrar obiceurilor distructive a le celor turanice. Strămoşii noştri au zidit biserici, fondat mănăstiri şi sădit arbori spre veşnica pomenire a izbânzilor repurtate.
Astfel aceşti arbori vor simboliza unirea poporului român de pretutindeni.Textul rugăciunii eternizate pe. pergament şi rostite la acest praznic naţional este următorul:
Săditu-s’au acest stejar in ziua de 1 Mai 1923 in numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh sub glorioasa domnie a Majestăţii Lor Regelui Ferdinand 1 făuritorul României-Mari şi a de toţi iubitei Regine Maria, Prinț de coroanä Carol, prim sfetnic al Tronului: Ion I. C. Brătianu, iar episcop: Ioan al Aradului.
Săditu-s’au spre veşnica pomenire a unire a tuturor Românilor şi a sfintei încoronări săvârşite în catedrala de la Alba-Iulia în anul 1922 după Christos spre bucuria intregului popor românesc.
Creşti cu vigoare arbore al încoronărei şi fii simbol al Daciei Felix reinviate spre fericirea ţării şi mândria neamului.”
Prima vizită la Timișoara a Suveranilor Regatului României Mari avea să fie abia în luna noiembrie a anului 1923, între zilele de 11 și 14, Regele Ferdinand și Regina Maria, împreună cu suita de miniștri și oficiali, participând la două banchete oficiale în clădirea Cazinoului militar din Piața Libertății, aflându-se atunci cel mai mai aproape de cei doi copaci despre care, probabil, nici nu aveau cunoștință.