Un an de la carnagiul Charlie Hebdo – ce se întâmplăacum VIDEO

Posted on ian. 7 2016 - 1:30pm by petre

François Hollande se adreseazăforțelor de securitate joi dimineața – la exact un an de la atacul comis la sediul Charlie Hebdo -, la sediul Prefecturii Poliției Parisului, unde aducea, în ianuarie 2015, un omagiu celor trei polițiști uciși în atacurile jihadiste, relateazăAFP online.

Polițiști, jandarmi, membri ai unităților de elităRAID, GIGN, militari din cadrul Operațiunii Sentinelle – reprezentând cu toții forțele angajate împotriva terorismului, reuniți în curtea Prefecturii de Poliție – se întâlnesc cu președintele Republicii, dupăun an extrem de sângeros, în care 17 persoane au fost ucise, din 7 și pânăpe 9 ianuarie, în atacurile de la sediul revistei de satirăCharlie Hebdo și de la Hyper Casher, un supermarket cu specific evreiesc, iar 130 de persoane au fost ucise și alte câteva sute rănite în seria de atacuri din 13 noiembrie.

Șeful statului le aducea un omagiu, pe 13 ianuarie 2015, în fața sicrielor cu trupurile acestora, celor care au „murit pentru ca noi săputem sătrăim liberi”, și anume Clarissa Jean-Philippe, Franck Brinsolaro și Ahmed Merabet, uciși de Amedy Coulibaly și frații Chérif și Saïd Kouachi.

„Amenințarea existăîn continuare, în afarăși înăuntru”, avertiza el, îndemnând la „intransigențăfațăde apologia terorismului și (fațăde) cei care i se livrează”.

La un an de atunci, într-un discurs de 20 de minute, François Hollande detaliazăproiectul de lege în curs de redactare privind înăsprirea Codului Penal în vederea unei eficientizări a luptei împotriva „crimei organizate” și „terorismului”.

ÃŽntre dispozițiile cele mai marcante ale textului – care va fi examinat în februarie în cadrul Consiliului de Miniștri – figureazăo flexibilizare a reglementării angajării armate a polițiștilor – o măsurăreclamatăde mult timp de către forțele de ordine – și o extindere a posibilităților controalelor și perchezițiilor pe timpul nopții.

„Disfuncționalități” în domeniul securității la Charlie Hebdo?

Acest tip de măsuri urmeazăsăpermită”consolidarea în mod peren a instrumentelor și mijloacelor puse la dispoziția autorităților administrative și judiciare” în afara cadrului temporar al stării de urgențăinstaurate dupăatacurile din 13 noiembrie.

Șeful Guvernului Manuel Valls, miniștrii Bernard Cazeneuve (Interne) și Jean-Yves Le Drian (Apărare) asistăla eveniment, dar și președinții Adunării Naționale (Camera inferioarăa Parlamentului francez) și Senatului și alți parlamentari și aleși.

Familiile polițiștilor uciși în ianuarie sunt prezente, cu excepția celei a lui Clarissa Jean-Philippe, care va asista sâmbătă, în prezența lui François Hollande, la dezvăluirea unei plăci comemorative la Montrouge, unde tînăra polițistăa fost împuÅŸcatămortal pe 8 ianuarie.

Președintele Republicii a dezvelit deja, marți, trei plăci dedicate memoriei victimelor de la Charlie Hebdo și de la Hyper Cacher, la Poarta Vincennes.

O plângere împotriva unui autor necunoscut – depusăluni de văduva lui Franck Brinsolaro, garda de corp a directorului Charlie Hebdo – denunțălacune în cadrul măsurilor de securitate menite săasigure protecția revistei satirice.

„Pentru mine, Franck a fost sacrificat. El vedea disfuncționalitățile, regreta lipsa securității în sedii, spunea căera o sităși căera imposibil să-ți faci corect meseria în aceste condiții”, a acuzat Ingrid Brinsolaro la RTL.

Alte inițiative au loc joi. Ministrul Educației Najat Vallaud-Belkacem urma săviziteze dimineața un colegiu parizian, pentru a participa la o lecție de educație moralăși civicăsusținutăde către o avocată, la clasa a treia.

Cum aratăcoperta numărului special al Charlie Hebdo

Charlie Hebdo a lansat, miercuri, un număr special dedicat împlinirii unui an de la atacul terorist care i-a decimat echipa redacțională. Pe coperta acestui număr este prezentat un desen cu un Dumnezeu pătat cu sânge și cu o mitralierăde tip KalaÅŸnikov pe spate.

Alături de aceastăimagine alb-negru, în care doar sângele este prezentat în culoarea roÅŸu, este scris textul „Un an après, l’assassin court toujours” (Dupăun an, asasinul încăfuge, n.r.).

Desenul publicat pe prima paginăa acestui număr special al săptămânalului francez Charlie Hebdo a fost realizat de desenatorul Laurent Sourisseau, cunoscut cu pseudonimul Riss, care este și coproprietar al publicației.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author