TULBURĂTOR! Prima hartăgeneticăinteractivăa lumii aratăcu cine sunt înrudiți românii!

Posted on iun. 2 2014 - 9:25pm by petre

Cercetătorii de la Universitatea Oxford și de la UCL au publicat prima hartăinteractivădetaliată, care aratăamestecul genetic al populațiilor în trecut.harta genetica a lumii

La studiu au participat 95 de populații din întreaga lume, fiind analizat ADN-ul a 1.490 de oameni.

VEZI AICI HARTA INTERACTIVĂ

„ADN-ul ne poate spune povești și ne dezvăluie detalii din trecutul nostru„, a declarat Simon Myers, de la Universitatea Oxford.

Unele din rezultatele acestui studiu genetic au fost total neașteptate. Spre exemplu, populația Tu, din China, s-a amestecat cu europenii (probabil cu grecii) în jurul anului 1200 e.n., datoritănegoțului care avea loc între aceste populații, pe Drumul Mătăsii.

Iar populația Hazara, din Pakistan, este descendenta războinicilor mongoli.

Folosind mostre de ADN din întreaga lume, cercetătorii au putut săfacăo hartăfoarte corectă, care atestălegăturile genetice în perioada 886-1194 e.n.

Înaceasta epocă, amestectul populațiilor a fost influențat și de negoțul cu sclavi din Arabia, dar și de comerț, în special de Drumul Mătăsii, care lega Asia de Europa.

Înprivința românilor, în aceastăperoadăei erau amestecați cu lituanieni, finlandezi, basci, greci, egipteni, sirieni, iordanieni, ciprioți și italieni.

Informațiile obținute de cercetători sunt utile și în domeniul sănătății publice. Unele populații au un risc mai mare de a face anumite boli, iar unele mutații genetice determinăreacții diferite la tratament.

Rezultatele studiului au fost publicate în revista Science.

sursa Descopera . ro care citeaza Science si UCL News

Comments

comments

About the Author