Trei timișoreni și o arădeancă, fondatori ai celui mai inovativ club de vin din România

Posted on iun. 6 2016 - 8:43pm by petre

 Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați a fost desemnat cel mai de succes club de profil la prima ediție a RO – Wine | The Wine Festival of România

Vin Dan Coclici

Momentul de dupăpremiere. De la stânga la dreapta: Ambasadorul Teodor Baconschi, Marinela Ardelean – președintele RO – Wine | The Wine Festival of România, Dan Coclici – membru fondator al clubului, Zoltan Kadar, Raluca Hanis – membri ai clubului, Adina SĂƒmînță- președinte al clubului, Herbert Szasz – negociant de vinuri, Valentin SĂƒmînță- membru fondator al clubului, Liviu Popescu, coproprietar al RO – Wine | The Wine Festival of România

 

Casa Albă, din București, a găzduit în weekend festivitatea de premiere organizatădupăprima ediție a RO – Wine | The Wine Festival of România, cel mai nou festival de vinuri din România.

„Cel mai de succes club de vin din România” a fost desemnat Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați, fondat de trei timișoreni și o arădeancă. Premiul a fost înmânat președintelui clubului, Adina SĂƒmînță, de către Marinela Ardelean, președintele festivalului. Motivația juriului: „ca o recunoaștere a excelenței în inovație, comunicare și creativitate în lumea vinului, atât în cea digitală, cât și în cea fizică”.

Întimpul ceremoniei, Excelența Sa ambasadorul și ministrul Teodor Baconschi a rostit câteva cuvinte despre Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați, al cărui oaspete a fost, la rându-i.

Clubul, situat în centrul Aradului, este unul exclusivist, organizat dupămodelul cluburilor private britanice, cu membri cotizanți, accesul amatorilor de vin care nu sunt membri făcându-se doar pe bazăde invitație. De-a lungul celor patru ani de existență, au trecut pragul acestuia peste o mie de persoane, printre care personalități precum Gabriel Liiceanu, Horia Roman Patapievici, Andrei Codrescu, Mircea Cărtărescu, Vladimir Tismăneanu sau campionul mondial la rugby Chester Williams.

2

Lucky Motanul, emblema clubului

 

Celor patru membri fondatori (un medic stomatolog – Adina SĂƒmînță, doi jurnaliști – Valentin SĂƒmînțăși Dan Coclici și un inginer IT – Mihai SĂƒmânță) li s-au alăturat, în patru ani, peste 120 de membri cotizanți sau simpatizanți, într-un club care este deschis doar atunci când se organizeazădegustări.

Clubul a organizat evenimente în premierăabsolutăîn România:

– HalloWine, un Halloween combinat cu degustări de vin inedite;

– Ziua Sticlelor Deschise, la concurențăcu Noaptea Porților Deschise la muzee, când amatorii de vin pot degusta vizitând, cu ghid, muzeul autografelor;

– o expoziție de artăcu obiecte create din ceea ce rămâne dupăo degustare de vin. Evenimentul este itinerant și include câteva expoziții diferite: obiecte din dopuri de plută, fotografii având ca temăturismul oenologic,  lămpi din sticle de vin, bijuterii din pietre de culoarea vinurilor, picturi cu vin roșu. Expoziția a durat 4 ore și a avut peste 300 de vizitatori;

– construirea unicului brad de Crăciun din România din sticle de vin (circa 250 de sticle).

3 (800x533)

Imagine din club

 

Clubul a contribuit financiar a la apariția primului LP al formației portugheze The Lemon Lovers, care a susținut apoi un concert unplugged în sălile de degustare ale clubului.

Înfiecare vară, clubul organizeazăun picnic cu vinuri pe un domeniu de 11 hectare din afara orașului, unde invitații pot petrece timp degustând vin printre animale exotice de pe patru continente.

De asemenea, clubul fondat de timișoreni a introdus în lumea oenologicătermenul de FLASHTASTING, care definește o degustare rapidă, într-un loc neobișnuit. Prima asemenea degustare a avut loc pe autostrada Timișoara – Arad, cu o zi înainte de inaugurarea acesteia, în 2011.

4 (800x533)

Imagine de la expoziția de artăorganizatăla Arad în septembrie 2015 cu obiecte create din ceea ce rămâne dupăo degustare de vin. Evenimentul este itinerant și include câteva expoziții diferite: obiecte din dopuri de plută, fotografii având ca temăturismul oenologic, lămpi din sticle de vin, bijuterii din pietre de culoarea vinurilor, picturi cu vin roșu

 

DESPRE RO – Wine | The Wine Festival of Romania. Prima ediție RO – Wine | The Wine Festival of România, cel mai nou festival de vinuri din România și cu cei mai mulți participanți din rândul producătorilor, a avut loc în 21 și 22 mai, la Fratelli Studios, în București. Evenimentul a reunit peste 60 de producători din România, Italia, Franța, Elveția, Bulgaria și Republica Moldova și a adus în atenția vizitatorilor o selecție impresionantăde vinuri premium.

Încele douăzile de festival, s-au degustat vinuri de top vizitatorii având acces la aproape 300 de etichete. Pentru căRO-Wine | The Wine Festival of România s-a născut din dorința de a aduce mai aproape de consumator cele mai bune vinuri, aceștia au avut un rol foarte important în cadrul evenimentului – au votat vinurile preferate, rezultatele fiind dezvăluite în cadrul unui eveniment dedicat, în 3 iunie.

Diploma (800x542)

Diploma acordatăde organizatorii RO – Wine | The Wine Festival of România

 

 

DESPRE Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați. Înanul 2010, un grup de entuziaști amatori de vin din Arad și Timișoara au fondat primul ONG din România ce și-a propus săpromoveze vinul românesc. A fost mai greu decât și-au imaginat, pentru căla prima înfățișare la tribunal li s-a respins inițiativa, deoarece judecătorul a considerat căpromovarea vinului nu este o îndeletnicire suficient de serioasă.Timp de doi ani au călătorit, cu fonduri proprii, la cramele pe care le-au considerat interesante, construind o relație de încredere cu proprietarii și enologii.

Întot acest timp au organizat degustări, în restaurante, în partea de vest a României, pentru multinaționale din Japonia, SUA, Germania, Italia și Franța.

Dezvoltarea fireascăa clubului a dus la fondarea, în 2012, a Clubului Degustătorilor de Vin Neautorizați și la inaugurarea, într-o parte a casei aflatăîn proprietatea a doi membri fondatori, a sălilor de degustare numite generic Odăile Bunicii. SĂƒlile au o capacitate de 32 de locuri și sunt totodatăprimul muzeu de autografe din România, adăpostind peste 500 de autografe înrămate din totalul unei colecții ce numărăcirca șase mii.

 

 

 

Comments

comments

About the Author