Premierul Victor Ponta a prezentat, marți, în fața grupurilor parlamentare USL, strategia de dezvoltare a rețelei de autostrăzi 2014-2018. Ponta a propus elaborarea unui proiect de lege prin care Guvernele viitoare săfie obligate săcontinue proiectele începute.
Surpriza, anticipatăde fapt de Dan Șova la începutul lunii noiembrie, este mutarea Coridorului IV pe ruta Sibiu-Brasov, fațăde ruta stabilităinițial, Sibiu – Râmnicu Vălcea. Astfel, construcția autostrăzii Sibiu-Pitesti s-a amânat pentru abia după2020, ceea cam știm ce înseamnăîn termenii promisiunilor politicienilor noștri.
Ce înseamnăasta? Ei bine, înseamnălungirea traseului Timișoara – București cu circa 10% din lungimea inițială, adicăcu vreo 50 de kilometri. Acum va fi necesarăshimbarea tuturor indicatoarelor rutiere instalate pe tronsoanele gata și aproape gata Nădlac – Arad, Arad – Timișora, Timișoara – Lugoj – Deva….
Premierul Victor Ponta a declarat, marți, în fața grupurilor parlamentare USL, căanual va fi alocatăconstrucției de autostrăzi o sumăcuprinsăîntre 750 de milioane și un miliard de Euro, Parlamentul și Guvernul urmând sădecidăîn fiecare an în ce direcție alocăaceastăresursăsuplimentară.
„Prezint un proiect al USL, acela de a avea în mod realist o rețea de autostrăzi care săfie construită, nu doar proiectată. Am stabilit anul 2018 ca orizont posibil de realizare a acestor autostrăzi nu întâmplător 2018 – sunt 100 de ani de când România a fost unităpolitic, dar nu este unităca infrastructură”, a spus Ponta.
El le-a propus parlamentarilor USL săfacăun proiect de lege privind strategia de construcție a autostrăzilor care săfie votat de Parlament și care sărămânăca obligație pentru viitoarele Guverne săcontinue proiectele începute.
Înprezent, România are puțin peste 500 km de autostradă.
Ponta a spus căexistădeja finanțat, în lucru, aproape de a fi inaugurat sau în fazăde licitație tronsonul Nădlac-Arad și tronsonul Timișoara-Lugoj-Deva-Sibiu, care este în lucru și din care la sfârșitul anului 2013 se dau în folosințăîncăpatru tronsoane totalizând 105 km.
El a precizat căs-a finalizat licitația pentru autostrada Sebeș-Turda și cădin economiile făcute la POS Transport se va putea licita și construi din programul bugetar 2007-2013 tronsonul de autostradăTurda-Târgu Mureș, unde în luna ianuarie pot începe toate procedurile.
Ponta a precizat că, pe finanțarea din fonduri de coeziune, va fi demaratăautostrada Pitești-Râmnicu Vâlcea, primul tronson care trece pe la Curtea de Argeș, dar și autostrada Ungheni-Târgu-Neamț-Bacău și încătrei tronsoane, respectiv București-Buzău-Focșani, autostrada Sud București – Alexandria și segmentul Craiova-Calafat.
„Asta constituie trei miliarde de Euro și se terminăbanii din fonduri de coeziune. Alți bani nu avem în fondurile de coeziune. Aceste tronsoane le putem licita și începe în 2014”, a spus Ponta.
El a arătat cădin fondurile de dezvoltare regionalăpot fi finanțate cu 1,8 miliarde de Euro douăsegmente de autostradă, Sibiu-Brașov și Brașov-Bacău, în așa fel încât săse poatăuni chiar în perioada imediat următoare Moldova și Transilvania.
Înceea ce privește tronsoanele finanțate în regim de concesiune sau parteneriat public-privat, Ponta a spus căpe data de 9 decembrie se depune oferta finalăpentru Comarnic-Brașov.
„Comarnic-Brașov e un proiect pe care îl consider esențial pentru aceastăguvernare și pentru țarăîn ansamblu. E tronsonul cu cel mai mare trafic din România, nu doar pentru caracteristica de turism, căacolo merg bucureșteni în week-end, ci mai ales pentru legătura între Ardeal și București”, a spus Ponta.
Premierul a arătat căe într-o procedurăavansatăcentura Sud care va uni autostrada Pitești-București de București-Constanța și căexistăîntr-o formulăavansatăși se pot în cursul anului viitor declanșa și lucrările pentru Pitești-Craiova.
„Existăun tronson din autostrada Trasilvania, Jilău-Suplacu de Barcău, unde avem ofertăpentru construcția în parteneriat public-privat. Din bugetul de stat din 2014 am propus construcția și finalizarea segmentului de autostradăBorș-Suplacu de Barcău și finanțarea pentru unirea a ceea ce este un pol important Galați-Brăila de autostrada inclusăpe coridorul 9”, a spus Ponta.
El a arătat că, practic, pânăîn 2018 se pot da în folosințădin fondurile existente azi, deci nu din venituri posibile sau din promisiuni, aceste segmente de autostrăzi.
„Unim practic toate regiunile istorice și avem ieșiri spre granițele importante, atât spre Moldova, cât și spre Ungaria și spre Bulgaria”, a spus Ponta.
Proiectul Guvernului se bazeazăpe accelerarea proiectelor începute, demararea de noi proiecte din fonduri europene (accesibile datoritătriplării absorbției din ultimul an), cointeresarea partenerilor privați în finanțarea autostrăzilor.