Timișoara-Budapesta-Viena, cel mai modern tren de mare vitezădin Europa, a fost inaugurat! Dupătrei secole și trei miliarde de euro cheltuite VIDEO

Posted on mart. 31 2016 - 11:41pm by abracadabra

Chiar în anul 2016, când Banatul aniverseazătrei secole de la eliberarea de sub dominația otomanăși începutul exploatării riguroase și disciplinate de către habsburgi, la Timișoara a fost inauguratălinia feroviarăde mare vitezăcare leagăorașul de pe Bega de capitala de odinioarăa Imperiului, Viena, via Budapesta.

Primul tren de mare vitezăTimișoara – Viena, construit integral de compania Siemens, a plecat vineri la ora 8 și 45 de minute din gara Timișoara Nord, avându-i la bord pe oficialii orașului și ai județului, cooperativa localăde presă, atașații culinari, orchestra filarmonicii Banatul, echipa de fotbal ACS Poli, și a parcurs distanța de 544 de kilometri în doar 2 ore și 45 de minute!

Dupăefectuarea controlului grăniceresc la gardul maghiar, trenul a mai făcut o singurăhaltă, în gara Keleti din Budapesta, unde delegația românăa fost așteptatăde premierul  Victor Orban, care a ținut neapărat să-l cunoascăpersonal pe primarul Timișoarei, Nicolae Robu.

Cei doi lideri au avut o scurtăîntrevedere tête-à-tête  la șaormeria de pe peron, paza întâlnirii fiind asiguratăde serviciul maghiar de securitate și de șoferul primarului Robu, Vasile.

Trenul a pornit apoi în uralele călătorilor de pe peron (majoritatea migranți) spre gara centrală, Hauptbahnhof, din Viena, unde delegația condusăde Nicolae Robu era așteptată, cu covrigi și sare, de însuși primarul capitalei austriece, dr. Michael Häupl.

Dupăce s-a îmbrățișat cu primarul Robu, căruia i-a mărturisit căîl învideazăpentru căa reușit prin proiectele implementate săaducăTimișoara la nivelul de acum 300 de ani, primarul Vienei a invitat delegația bănățeanăla un prânz cu șnițel vienez și ștrudel cu mere – mai puțin echipa de fotbal aflatăla regim impus de noul antrenor Grigoraș, la sugestia ofițerului de presăLevente Balint, băieții fiind mobilizați la douăture de alergare pe Ringstrasse.

Revenind la trenul de mare viteză, trebuie spus căproiectul a costat circa 3 miliarde de euro, fondurile provenind dintr-un grant norvegian și din sposnorizări private obținute prin șarm personal de primarii celor trei orașe interconectate.

Pentru publicul larg, trenul va efectua începând cu data de 31 aprilie, câte douăcurse regulate pe ruta Timișoara Nord-Budapesta Keleti-Viena Ostbanhhof și retur, cu plecare la ora 8,45 din Timișoara, respectiv la ora 19,15 din Viena. Tariful unic pentru o călătorie pe întregul traseu este de 19 euro, cu reduceri substanțiale pentru grupuri, cupluri, elevi, sudenți, miltari, șomeri și pensionari.

PD 1A

Comments

comments

About the Author