Sute de oameni la tradiţionala întâlnire a şvabilor bănăţeni

Posted on iun. 4 2023 - 3:56pm by petre

Timp de trei zile, la Timișoara a avut loc tradiţionala întâlnire a şvabilor bănăţeni.

În anul Capitalei Culturale Europene, au venit în țară un număr impresionant de germani, în special din regiunile Baden-Württemberg şi Bavaria, dar și din alte zone ale Germaniei cât și din Austria.

Cei mai mulți s-au născut în Banat, în localitățile întemeiate de șvabi, dar care emigrat în perioada comunismului, dar nu a lipsit nici generația tânără, care s-a născut în Germania, dar care e legată sufletește de patria părinților lor.

Duminică, în jur de o mie de șvabi, mulți în costume populare, însoțiți de fanfare, au adus veselie în zona centrală a orașului. Nu au lipsit nici ansamblurile populare germane din judeţele Arad, Caraş-Severin şi Timiş.

După Liturghia pontificală celebrată de episcopul Iosif Csaba Pal, de la ora 10.00, la Domul Catolic, a început parada prin centrul istoric al Timișoarei. S-a plecat din Piața Unirii, au trecut prin Piața Libertății, au ajuns la Monumentul Revoluției din fața Catedralei, unde s-a depus o coroană, iar apoi s-au oprit în fața Operei. Acolo au încins câteva dansuri șvăbești.

„Zilele Germanilor din Banat” este cea mai mare manifestare culturală a Forumului Democrat al Germanilor din Banat sub semnul intraductibilului „Heimat” – adică a patriei, prilej de revenire acasă a celor emigraţi şi de reuniune cu membrii comunităţii şvăbeşti rămase pe meleagurile româneşti.

 

Comments

comments

About the Author